Linkovi

Tilapija pogubna po komarce malaričare


Znanstvenici u Keniji kažu da jedna lokalna – inače vrlo hranjiva! – riba može učiniti mnogo u borbi protiv malarije. Riba – zvana Nilska tilapija – hrani se larvama komaraca, no do nedavno se nije znalo koliko je stvarno učinkovita u smanjenju broja komaraca malaričara.

Nakon što su tilapije puštene u čitav niz stajaćih voda oko jezera Viktorija – poznatih kao primarno područje razmnažanja komaraca malaričara – broj tih insekata opao je više od 94 posto za manje od godine dana.

Izvjestitelj Glasa Amerike iz Nairobija kaže da su rezultati za Keniju pravi spas s obzirom da u toj zemlji malarija godišnje pobije više ljudi nego ijedna druga bolest. Diljem supsaharske Afrike, malarija godišnje odnese više od milijun života, a većina umrlih su djeca mlađa od pet godina.

Znanstvenici kažu da je Nilska tilapija vrlo popularna u prehrani i pogodna za ribogojstvo, danas zanemarenu, ali nekad cvatuću djelatnost u istočnoj Africi.

Premda bi tilapija mogla imati ogroman pozitivni učinak na problem malarije u Keniji, znanstvenici kažu da ona ne bi bila pogodna u svim područjima. Preporučaju da druge zemlje pogledaju u vlastita vodena staništa kako bi našli domaće riblje vrste koje mogu desetkovati larve komaraca malaričara, a da pritom ostane očuvana ekološka ravnoteža.

XS
SM
MD
LG