Linkovi

Fosili daju novu sliku evolucije ljudske vrste


Novo znanstveno istraživanje na fosilima otkrivenim u Keniji stavlja pod znak upita konvencionalno tumačenje evolucije čovjeka. Znanstvenici kažu da njihovi nalazi – objavljeni u ovotjednom izdanju časopisa Nature – pokazuju da put evolucije čovjeka nije jednostavan pravolinijski, nego više podsjeća na stablo s bujnom krošnjom predaka.

Ranija je teorija držala da se ljudska vrsta razvila tijekom posljednja dva milijuna godina, sukcesivno iz homo habilisa, preko homo erectusa, do homo sapiensa, odnosno modernog čovjeka. No, novi nalazi pokazuju da su dvije ranije vrste – habilis i erectus – živjele jedna uz drugu tijekom pola milijuna godina na području današnje Kenije.

Lubanje obiju vrsta iskopane su na istom području, uz jezero Turkana. Znanstvenici kažu da blizina nalaza fosila sugerira da su te dvije vrste koristile različite izvore hrane, jer inače ne bi živjele tako blizu jedna drugoj, bez da jedna ne istrijebi drugu.

Vjerojatno je da su obje vrste imale zajedničkog pretka, koji je živio u Africi prije dva do tri milijuna godina, kažu znanstvenici.

XS
SM
MD
LG