Linkovi

SAD: Posvuda niču nove kamere


Pokretne elektronske oči sve su više oko nas u američkim gradovima, točnije 15 novih svakog tjedna. Neke od njih imaju i oči i uši. John Lewin je iz čikaške policije: "U područjima koja su pokrivena kamerama bilježimo pad kriminaliteta. Možda nije moguće staviti policajce u svaki kutak, ali jednog dana bit će moguće postaviti kameru u svaki kutak."

U Londonu je postavljeno oko četiri milijuna kamera i senzora koje su bile od velike pomoći u otkrivanju identiteta terorista u neuspješnom terorističkom napadu u lipnju, kao i onih koji su izveli pogubne samoubilačke napade prije dvije godine. Sada i veliki američki gradovi čine isto. Tako je u New Yorku raspoređeno dodatnih tri tisuće kamera.

U Washingtonu, San Franciscu i u drugim dijelovima Amerike, vladine ustanove, ali i poslovne tvrtke montiraju sve više kamera. Zanimljivo je da je u posljednjoj anketi gotovo 75 posto Amerikanaca reklo – mi smo za takvu praksu. No, stručnjak za sigurnost, Jerry Hauer – nije!

"Ukoliko je netko voljan žrtvovati vlastiti život da bi izveo teroristički napad, onda kamere nemaju nikakvog značaja."

Melissa Ngo, aktivistica za građanske slobode, opet se plaši zlouporaba i gubitka privatnosti: "Postat ćemo društvo u kojem će svaki pokret biti sniman i promatran."

Dakle, ima glasova i za i protiv: Poznato je da su noćne kamere bile korištene za promatranje prosvjednika na posljednjoj republikanskoj konvenciji u New Yorku. Kamere u zračnoj luci u San Franciscu su korištene za promatranje žena, a policija, potpuno suprotno, tvrdi da, iako kamere ne mogu uvijek spriječiti zločine, da mogu odvratiti počinitelje i pomoći u hvatanju onih koji su počinili zločine.

XS
SM
MD
LG