Linkovi

Život kraj šumskih požara


Planinska prostranstva američkog Zapada sve su napučenija. Obiteljske se kuće grade sve češće i na područjima na kojima su česti šumski požari. Lokalne vlasti u Koloradu o toj opasnosti informiraju građane koji su odlučili graditi u divljini.

Koordinator za prevenciju požara u okrugu Boulder u Koloradu, Eric Phillips, svakodnevno 'drži na oku' tisuće obiteljskih kuća. 'Kada su visoke temperature i kada vlada suša, požari se brzo šire' - kaže Eric Philips. Dio njegovog posla sastoji se u kontinuiranom podsjećanju građana da moraju biti spremni na požar.

Ljudima se ne može zabraniti da grade u divljini, ako su vlasnici konkretnog komada zemlje. Što od njih možemo tražiti je da grade kvalitetno i da misle o mogućnosti požara – da koriste otporne materijale, da održavaju prazan prostor uz kuću te da postoji otvoren pristup objektu," kaže Philips.

Philips ukazuje na primjere nepažnje – primjerice, granu drveta koja dotiče zid obiteljske kuće. Vlasnika kuće podsjeća da osiguravajuće društvo neće obnoviti policu ako utvrdi da nisu poduzete sve protu-požarne mjere. Jedna od njih je uporaba otpornih, teško zapaljivih građevinskih materijala, poput betona.

Geograf David Theobald, koji predaje na sveučilištu Colorado State, kaže da je to posebno važno jer se u novije vrijeme sve više gradi u područjima u kojima su ljeti česti šumski požari. "U posljednjih trideset godina, područja koja su smatrana divljinom smanjena su za polovicu. Riječ je o teritoriju koji je za 14 posto veći od Kalifornije, zemljištu gdje dolazi do bliskog kontakta između urbanog i divljine," kaže Theobald.

Gotovo 90 posto svih vatrogasnih aktivnosti u Sjedinjenim Državama 'otpada' na zaštitu domova, a troškovi se većinom podmiruju javnim sredstvima, kaže David Theobald. Kako se većina tog 'državnog' novca potroši na vatrogasnu obranu privatnih posjeda, može se reći da je riječ o nekoj vrsni državne subvencije, kaže ovaj stručnjak. On smatra da bi lokalne vlasti trebale tražiti od kućevlasnika da se odgovornije ponašaju kada je u pitanju obrana od požara.

Carrie Radde, vlasnica jedne od planinskih kuća u Koloradu, kaže da su ona i njezina obitelj već mnogo učinili na prevenciji šumskih požara. Krov štite betonske poluge, dok je veranda izgrađena od teško zapaljivog materijala. "Posjekli smo dosta drveća oko kuće. Postavili smo obruč šljunka. Redovito plijevimo korov koji se lako pali," kaže Radde.

David Theobald smatra da bi mjere protu-požarne zaštite za nove kućevlasnike trebale biti zakonski regulirane, od strane predstavničkih tijela saveznih država.

XS
SM
MD
LG