Linkovi

Tko pilotira najjeftinijim avionskim letovima?


Jeste li se ikad upitali tko pilotira onim najjeftinijim avionskim letovima? Prema pisanju Christian Science Monitora, upravo su to inkubatori za mlade pilote, koji za malu plaću – uglavnom oko 25 tisuća dolara godišnje – nekoliko godina stječu praksu da bi dobili posao kod velikih aviokompanija i jednog dana, kao glavni pilot zrakoplova, zarađivali oko 200 tisuća dolara.

No, bostonski list piše da je veliko stezanje remena i štednja kod velikih kompanija – od kojih se četiri najveće američke izvlače iz bankrota – dovela do otpuštanja velikog broja tih dobro plaćenih pilota, smanjenja njihovih plaća za 40 do 50 posto, ukidanja penzijskih fondova i drugih beneficija. Sve je to posao pilota učinilo znatno manje glamuroznim i privlačnim.

Rezultat: u zadnje tri godine, svake godine se izdaje sve manje i pilotskih licenci i onih za učenje pilotiranja. Za koju godinu – i to vrlo skoro! – piše bostonski list, doći će do značajne nestašice pilota. Ona se već počinje osjećati i sada, ponajviše kod onih najjeftinijih avioprijevoznika. Oni već snižavaju kriterije za upošljavanje svojih pilota, što, udruženo s malom plaćom i slabim izgledima na dobro mjesto u, recimo, Delti, ne pridonosi osjećaju lagode kod putnika, kaže Christian Science Monitor.

U američkom Senatu moglo bi doći do značajne promjene u radu … značajne, ali malo poznate javnosti, piše New York Times. Radi se o tradicionalnom telefonskom pozivu u tzv. senatsku garderobu, kojime netko od senatora, anonimno, najavi da se protivi izvjesnoj zakonskoj mjeri koja će biti stavljena na glasovanje, što, u praksi, dotičnu mjeru potpuno paralizira do daljnjega.

Razlozi za takvu individualnu blokadu zakona od strane nekog senatora raznoliki su – piše njujorški list - od onih potpuno legitimnih, pa do onih potaknutih pukim inatom ili osvetom. Premda bi takvo anonimno protivljenje moglo biti skršeno sa 60 glasova senatora, to se nikad nije dogodilo, jer se senatori ili boje ili i sami žele, kad do toga dođe, iskoristiti pravo 'gušenja' zakonskog prijedloga.

No, sada, prema reformi etičkih i lobističkih propisa koji će biti stavljeni na konačno glasanje već ovaj tjedan, 'gušenja u garderobi' – kako ih se popularno naziva u kongresnim kuloarima - nestala bi iz prakse u svom anonimnom obličju. Senator koji je telefonskim pozivom u garderobu 'zakočio' određeni zakonski prijedlog morao bi u roku od šest dana predati nadležnoj službi razlog za 'kočenje', popraćen svojim imenom. Kako piše New York Times, i to je već ogroman korak ka obuzdavanju zakulisnih igara u Senatu.

XS
SM
MD
LG