Linkovi

Kongres upozorava na 'uskrsnuće nedemokratske Rusije' i traži jači američki angažman u Središnjoj Europi


Zemlje središnje i istočne Europe prošle su dugi put tranzicije od totalitarizma do demokracije, ali još uvijek imaju dug put pred sobom, prema mišljenju sudionika jednog nedavnog saslušanja u američkom Kongresu. Kako javlja Ivana Kuhar, sudionici rasprave upozorili su na uskrsnuće nedemokratske Rusije i pozvali na obnovljeni američki angažman u demokratizaciji bivših komunističkih zemalja.

Kongresnik Tom Lantos predsjedatelj je Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa. On kaže da su zemlje središnje i istočne Europe postigle izuzetan uspjeh od raspada komunističkih režima, međutim, upozorava da su bivše komunističke zemlje sučeljene sa značajnim izazovima u borbi protiv antidemokratskih, korupcijskih i ekstremističkih tendencija u svojim društvima.

Kongresnik Lantos kaže da su nedostatak europskog čelništva i američka preokupiranost Irakom doveli do popuštanja pažnje zapadnih zemalja glede demokratizacije bivših komunističkih dijelova Europe. Dodaje da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi priliku tog vakuuma kako bi ponovno uspostavio veći utjecaj Moskve. "Rusija pod Putinom je počela raditi na obnavljanju utjecaja u regiji. Eksplozija cijena nafte dala je Putinovoj vladi priliku da se afirmira - ne vojnom silom, već ekonomskom taktikom snažne ruke. Putin drži središnju i istočnu Europu taocima s onim što im očajnički treba – energija" - rekao je Tom Lantos.

On dodaje da Kremlj koristi demagogiju da izazove rascjep između Zapada i novih europskih demokracija: "Nikome ne pomaže Putinova sramotna retorika o predloženom američkom proturaketnom sustavu, uključujući i nedavnu objavu suspendiranja ruskih obveza iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Europi. Nitko nije više svjestan od Kremlja da se predloženi obrambeni sustav ne odnosi na Rusiju, međutim, tvrdnje Kremlja savršeno pristaju u zluradu retoriku koju ovih dana čujemo iz Moskve.

Tom Lantos optužuje Moskvu da sprječava uspostavu mira na Balkanu time što odbija surađivati s međunarodnom zajednicom u rješenju budućeg statusa Kosova.

Republikanska kongresnica Ileana Ros-Lehtinen kaže da 'ruski instinkt koji stavlja prvenstvo na dominaciju umjesto suradnju' predstavlja prijetnju ekonomskom i demokratskom razvoju istočne Europe: "Budućnost demokracije u Europi, sposobnost Sjedinjenih Država i europskih saveznika da učvrste ujedinjenu Europu koja bi uključivala demokratske zemlje istočne Europe i bivše sovjetske regije – sve to, sve to ovisi o tome kako će se Sjedinjene Države i europski saveznici nositi sa strategijom ruske vlade koja se temelji na dominaciji energetskom industrijom."

Američki vanjskopolitički stručnjak Charles Gati kaže da na dugu stazu ruski nafta i plin nisu dovoljni za očuvanje utjecaja Moskve. Po njemu, Rusija će morati surađivati s Europom jer ovisi o europskom tržištu i europskim proizvodima: "Vrlo sam zabrinut ponašanjem Moskve. Međutim, mislim da je Rusija još uvijek patuljak u ekonomskom smislu. Dugoročno gledano, ona malo toga može ponuditi Europi, uključujući središnju i istočnu Europu."

Na svjedočenju pred Odborom Zastupničkog doma za vanjsku politiku stručnjaci su ustvrdili da američki i europski čelnici trebaju surađivati kako bi se pozabavili pitanjima koja ih brinu glede Rusije.

XS
SM
MD
LG