Linkovi

Američki potrošači zabrinuti zbog sigurnosti kineskih proizvoda


Američki potrošači iskazuju sve veću zabrinutost oko sigurnosti proizvoda iz Kine, premda Peking kaže da pojačava kontrolu prehrambene i farmaceutske industrije nakon čitavog niza povrata i opoziva kineske izvezene robe.

Popis kineskih proizvoda koji su američke inspekcije proglasile lošima, nesigurnim ili nezdravim, vrlo je dugačak. U travnju, hrana za kućne ljubimce s melaminom - kao jednim od sastojaka umjesto proteina – izazvala je uginuće tisuća pasa i mačaka u Americi. U svibnju, kostarikanski dužnosnici su zaplijenili paste za zube koje su sadržale kemikalije iz antifriza i tekućina za kočnice.

Nedavno, pak, Sjedinjene Države su zabranile uvoz ribljih i školjkaških proizvoda uzgojenih na kineskim ribogojnim farmama zato što su sadržali nedozvoljene aditive. Isprva, Peking je pokušavao umanjiti značaj tih zabrana. No, nakon što je čelnik kineske Državne uprave za kontrolu lijekova i hrane proglašen krivim za primanje mita, on je bio i kažnjen smrtnom kaznom i smaknut 10. srpnja.

Glasnogovornica te uprave okrivila je korumpirane dužnosnike za sramotu koja je nanesena kineskim proizvodima, te najavila nove mjere za osiguravanje sigurnosti javnosti. "Stanje sa sigurnošću hrane i lijekova u Kini, kao zemlji u razvoju, trenutno nije zadovoljavajuće jer je kontrola sigurnosti tih proizvoda počela relativno kasno. Temelji kontrole su slabi, te nadgledanje sigurnosti hrane i lijekova nije lagano".

S godišnjim izvozom u Sjedinjene Države u vrijednosti od gotovo 300 milijardi dolara, Kina – kako kažu ekonomisti – mora djelovati brzo da bi povratila povjerenje američkog tržišta. Nedavno ispitivanje javnog mnijenja, koje su proveli list USA Today i agencija Gallup, pokazuje da je gotovo 80 posto američkih potrošača zabrinuto oko sigurnosti proizvoda iz Kine. Više od polovine kaže da se trudi kupiti što više američkih proizvoda.

Proizvođač vitamina Frank Davis želi osigurati da mu biznis ne trpi zbog problema s kineskom robom. Svojim je proizvodima stavio dodatnu naljepnicu – 100 posto bez kineskih sastojaka. "Ne želim uvrijediti Kinu. Međutim, brine me što sve ide u njihove proizvode, odakle oni potječu".

Analitičari kažu da bi moglo biti gotovo nemoguće u potpunosti eliminirati kineske porizvode. Kako kaže Jeffery Bader, iz Instituta Brookings, vjerojatno ne bismo imali kompjutere, niti televizore, a možda bismo hodali goli i bosi, jer odjeća i obuća na američkom tržištu najvjerojatnije većinom dolazi iz Kine. Sara Bogiorni je to ustanovila na primjeru vlastite obitelji koja je pokušala ne kupovati kineske porizvode. Ona je o tome napisala i knjigu naslovljenu "Godina bez Made-in-China". Pokazalo se da joj se sin uglavnom igrao samo s Lego kockama, proizvedenim u Danskoj, a njezin suprug nije uspio pronaći kistove koji bi bili proizvedeni bilo gdje drugdje. Zaključak: stvar je praktički neizvediva.

Studija kineske vlade pokazala je da je gotovo 20 posto robe proizvedene tijekom 2007. bilo ispod standarda. No, ovomjesečno smaknuće visokog kineskog dužnosnika – osuđenog za primanje mita za izdavanje lažnih potvrda o kvaliteti proizvoda - pokazuje da je Kina odlučna poboljšati stanje kakvoće i sigurnosti svojih proizvoda.

XS
SM
MD
LG