Linkovi

Novim antibioticima protiv starih neprijatelja


Od trenutka otkrivanja prvog antibiotika, penicilina, i njegove široke upotrebe pa do danas, bakterije su razvile niz strategija kojima se zaštićuju od lijekova kojima ih ljudi nastoje kontrolirati.

Bakterijska rezistencija na antibiotike veliki je problem kliničke medicine. Posebno zabrinjava činjenica da je u porastu broj bakterijskih sojeva koji su otporni na svaki pripravak koji nam je danas poznat.

Veliki broj istraživačkih laboratorija nastoji pronaći rješenje ovog problema. Među znanstvenicima koji se bave tim problemom je i naš današnji sugovornik, dr Matt Redinbo, profesor biokemije na sveučilištu Sjeverne Karoline. Pokušao nam je pojasniti pozadinu bakterijske rezistencije na antibiotike: "Mikroorganizmi koji spadaju u grupu bakterija otpornih na antibiotike, uspjeli su mutacijama vlastitog genoma ili preuzimanjem, od drugih bakterija, genetskog materijala koji omogućava rezistenciju, ili potpuno ignorirati učinak lijeka koji dajemo pacijentima ili pak taj lijek razgraditi i pretvoriti ga u neučinkovit pripravak."

Kao rezultat ove prilagodbe, bolest u ovakvim slučajevima napreduje i nerijetko završava smrću pacijenta. Dr Redinbo je usredotočio svoja istraživanja na pronalaženja novih spojeva koji bi ubili rezistentne bakterije. Nedavni rezultati bude novu nadu. Naime, njegov je tim ustanovio da neki od poznatih lijekova kojima se tretiraju infekcijama nevezane bolesti kao što je osteoporoza, imaju snažan učinak na rezistentne bakterije. Rezultati su preliminarni, ali time se ne umanjuje njihova valjanost.

"Svi dosadašnji rezultati prikupljeni su iz pokusa u epruvetama i umjetno održavanim bakterijskim kulturama. Planiramo sada pokuse na životinjama koji su neophodan korak prije kliničkih istraživanja na ljudima," kaže dr Redinbo.

Detalji ove studije objavljeni su u najnovijem broju stručnog časopisa Proceedings of the National Academy of Science.

XS
SM
MD
LG