Linkovi

Je li Britanija postala jedna od 'najomiljenijih' meta terorista?


U Britaniji, a i na Zapadu općenito, u tijeku je istraga prošlomjesečnih neuspješnih terorističkih napada u Londonu i Glasgowu. Tragovi vode sve do Indije i Australije. Kako javlja , analiziraju se i osobni profili nekih od osumnjičenih terorista.

Britanija je, kako se čini, postala jedna od 'najomiljenijih' meta terorista. Tri godine za redom, ljeta u toj zemlji protječu u sjeni terorističkih napada – nekad provedenih, a nekad spriječenih - ili uzbuna u vezi s njima. Prije dvije godine, napadnut je londonski gradski promet, pri čemu su ubijene 52 osobe. Prošlog su ljeta u Britaniji spriječeni pokušaji bombaških napada na putničke zrakoplove, na trans-atlantskim linijama. Krajem prošlog mjeseca, u Londonu su otkrivena dva automobila napunjena eksplozivnim materijalom, koji su bili spremni za detonacije. Sljedeći dan, jedno je terensko vozilo, napunjeno eksplozivom, pokušalo na silu ući na terminal aerodroma u Glasgowu.

Oba su prošlomjesečna napada u Britaniji spriječena – međutim, tamošnje istražitelje brine činjenica što su kao glavni akteri posljednjih terorističkih zavjera pojavili strani liječnici koji su se u Britaniju uselili nedavno, iz zemalja Južne Azije ili Srednjeg istoka. Ovo je iznenadilo britansku policiju, koja je posljednjih godina bila najviše koncentrirana na mlade radikalne muslimane rođene u Britaniji.

Paul Williams iz škotskog Centra za proučavanje terorizma i političkog nasilja kaže da su upravo spriječene terorističke zavjere u pitanje dovele neke od 'utvrđenih činjenica'. "Istraga je utvrdila da je riječ o međunarodnim teroristima koji su radili i živjeli u inozemstvu, te su tek razmjerno nedavno došli u Britaniju. Nije riječ o 'domaćoj' terorističkoj ćeliji, o kakvima smo govorili nakon napada na londonsku podzemnu željeznicu, prije dvije godine".

Prvi od optuženih za prošlomjesečne pokušaje napada u Londonu i Glasgowu, Bilal Abdullah, liječnik je koji je u Britaniju došao iz Iraka. Osoba koja je pokušala ugroziti aerodrom u Glasgowu je inženjer aeronautike rodom iz Indije. Britanski i američki istražitelji tvrde da su ovogodišnje zavjere bile inspirirane ideologijom al-Qaide. No je li postojala izravna veza s al-Qaidom?

Bob Ayers iz londonskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, kaže da je na to pitanje još uvijek teško odgovoriti. "Al-Qaida svojim članovima ne izdaje identifikacijske isprave, članovi ne polažu službenu prisegu…To je grupa radikala koje ujedinjuje jedna filozofija, zajednička ideologija. No, oni nisu vertikalno organizirano tijelo, poput tradicionalne vojske".

Paula Wilkinsona posebno brine činjenica što su eksplozivom napunjeni automobili, otkriveni u Londonu, nalikovali vozilima-bombama kakve koriste irački pobunjenici. "Postoji zabrinutost - ne samo u Britaniji, nego u Europi općenito – da lokalni ekstremisti putuju u Irak i tamo se uče taktici koju koristi al-Qaida, te je donose natrag u Europu".

Wilkinsona posebno brine činjenica da policija prošlomjesečne zavjere nije otkrila prije. !"Policija i obavještajne službe kažu da nisu imale nikakve konkretne informacije o ovim zavjerama, koje bi im pomogle da ih spriječe. To brine zbog toga što je u prošlosti policija bila sposobna otkriti terorističke zavjere u početnoj fazi planiranja, a ne izvršenja".

David Claridge je stručnjak za terorizam koji radi za britansku privatnu firmu Janusian Security Risk Management. On objašnjava zbog čega policija možda nije na vrijeme otkrila prošlomjesečne terorističke zavjere: možda je bila koncentrirana na prijetnje koje dolaze 'iznutra', a ne 'izvana'. "Sigurnosne su službe smatrale da sljedeća prijetnja dolazi iz same Britanije. A pokazalo se da ipak dolazi iz inozemstva, kao što smo mislili prije dvije godine, kada su se dogodili napadi u londonskom gradskom prometu. Jer planeri i izvođači ovih najnovijih terorističkih zavjera su živjeli u Britaniji tek od nedavno. Rođeni su u inozemstvu i radikalizirali su se u inozemstvu".

David Claridge smatra da opasnost od terorističkog napada u Britaniji veća nego u Americi. Prijetnja Americi prvenstveno dolazi od napadača koji će u nju stići izvana, dok Britanija mora dodatno paziti i na 'domaće' teroriste – kaže Claridge. "Nedavno sam radio na izradi svojevrsnog zemljovida terorizma, koji dokumentira na kojim lokacijama vrebaju najveće prijetnje. Sjedinjene su Države razmjerno sigurne, u usporedbi s Britanijom. Teško je precizno reći zbog čega je to tako- mi smo jednostavno imali takav osjećaj. U Britaniji postoje homogene useljeničke enklave koje možda sa simpatijom gledaju na radikalni islam, koje su u procesu radikalizacije. Po tome je Britanija drugačija od Amerike".

David Claridge upozorava na nove terorističke pokušaje, vjerojatno u bliskoj budućnosti. Neki će od njih biti uspješni – kaže ovaj britanski analitičar.

XS
SM
MD
LG