Linkovi

Unatoč dominacije konzervativnih sudaca Vrhovni sud SAD nije konzistentno konzervativan


Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država dominiraju konzervativni suci. Otkada su dužnost preuzela dvojica sudaca koje je imenovao predsjednik Bush, presude su se naglo okrenule “na desno.” Međutim, općenito gledano, najviši sud Sjedinjenih Država podijeljen je još uvijek gotovo napola, te se ne može reći da je Vrhovni sud konzistentno 'konzervativan'.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država ima devet članova. Za neke se zna da su 'pouzdani' konzervativci, za neke da su liberali, dok neki od sudaca osciliraju. Oni predstavljaju svojevrsni uteg na vagi, jer se presude donose većinom glasova. Dvojici izrazito konzervativnih sudaca – Samuelu Alitu i predsjedatelju suda Johnu Robertsu - protekla je godina bila prva puna godina njihova doživotnog mandata u najvišoj sudskoj instanci Sjedinjenih Država. Ralph Neas, čelnik jedne liberalne organizacije koja promiče građanska prava, žali se da je Vrhovni sud 'otišao' previše u desno. Naomi Rao, konzervativac i profesor prava na Sveučilištu George Mason, smatra međutim da o orijentaciji suda ne treba prerano suditi. Sud je u ovom sazivu presudio većinom od samo jednog glasa – 5 na prema 4 - u 24 predmeta.

U 19 od tih slučajeva prevladali su konzervativci. Među tim presudama su i sljedeće: sud je potvrdio zabranu pobačaja u kasnoj trudnoći. Zatim, tužiteljima je omogućeno lakše uklanjanje porotnika ako se protive smrtnoj kazni. Školske vlasti ne mogu aktivno raditi na 'podešavanju' učeničkog rasnog sastava, tako da organiziraju prijevoz učenika iz udaljenijih školskih okruga. Jonathan Turley, profesor prava na Sveučilištu George Washington, stručnjak je za Vrhovni sud, čiji rad komentira već dva desetljeća. "Predsjednik suda Roberts i sudac Alito mladi su suci, ali su pokazali da su dio stabilne većine od pet sudaca".

Umjerenjaci i liberali prevagnuli su u tek pet predmeta u kojima je presuda donijeta većinom od jednog glasa. Primjerice, presudili su da savezna vlada može ograničiti ispuštanje automobilskih plinova, radi sprječavanja globalnog zatopljavanja. Ključni glas – kako se čini – ima konzervativac Anthony Kennedy, koji je u svakom slučaju završio na “pobjedničkoj” strani.

Primjer 'skretanja u desno' je presuda koja je ograničila pravo školskih okruga diljem Amerike da utječu na rasni sastav pojedinih škola – time što organiziraju prijevoz učenika iz udaljenijih škola, kako bi se postigao uravnotežen broj bijelaca i crnaca. Ovakva praksa u Sjedinjenim Državama postoji već više tri desetljeća, a svrha joj je rasna integracija. Nedavna presuda koja ograničava takvu praksu mogla bi utjecati na škole širom Sjedinjenih Država – tvrdi Jonathan Turley. "Rasno podrijetlo koristi se kao kriterij u stotinama, ako ne i tisućama, situacija. Svaka od njih je relativno nejasna, tako da ova presuda naviješta značajne promjene".

U dvije izborne kampanje, 2000. i 2004., George Bush je svojim pristašama obećao promjene u sudstvu. Iako je razmjerno nepopularan, predsjednikova politička ostavština iskazivat će se desetljećima kroz rad sudaca koje je on nominirao. Ti će suci primjenjivat zakon kroz cijelu sljedeću generaciju, možda čak i dulje. Liberalni aktivist Ralph Neas tvrdi, međutim, da se stanje ipak još može promijeniti – ako Amerika na sljedećim izborima izabere demokrata za predsjednika. “Smatram da je budući sastav Vrhovnog suda najvažnije pitanje predsjedničkih izbora 2008.-e godine” – rekao je Ralph Neas.

XS
SM
MD
LG