Linkovi

Novoobjavljeni dokumenti CIA-e bude više od interesa za povijest


Objavljivanje nekoć tajnih dokumenata o ilegalnim aktivnostima obavještajnih agencija Sjedinjenih Država otvara prozor u ponekad mračnu povijest Središnje obavještajne agencije CIA-e. Mnoge informacije u tim dokumentima, koji datiraju 30 godina unazad, odavno su poznate javnosti. Međutim, naš dopisnik javlja da ova otkrića bude više od interesa za povijest.

Stručnjaci za obavještajne djelatnosti kažu da su deklasificirani dokumenti, poznati i po imenu 'obiteljski dragulji', značajni za sadašnje političke rasprave o reformi obavještajnih službi, tajnovitosti i predsjedničkim ovlastima u razdoblju nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Direktor Središnje obavještajne agencije Michael Hyden kaže da ti dokumenti, iako ne baš laskavi, pružaju – citiramo – "kratki pogled u vrlo drugačije vrijeme i vrlo drugačiju agenciju".

Međutim, David Barrett, koji predaje povijest obavještajnih službi na Sveučilištu Villanova kaže da neke stvari u današnjem ratu protiv terorizma nisu potpuno drugačije u obavještajnom svijetu. "Mislim da postoje paralele. Mislim da ćemo se, kad prođe još nekoliko desetljeća, osvrnuti na nekoliko godina nakon 11. rujna i ustanoviti da je bilo zlouporaba i da je bilo aktivnosti čija je zakonitost upitna. I to je na neki način što nam se danas čini o početku razdoblja Hladnog rata, razdoblja prije 'Obiteljskih dragulja'".

Dossier od 700 stranica s bilješkama i izvješćima iznosi pojedinosti nekih vrlo upitnih i u nekim slučajevima možda i ilegalnih aktivnosti CIA-e, Saveznog istražnog ureda FBI-ja i Nacionalne agencije za sigurnost NSA tijekom pedesetih, šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća Tu su zavjere da se ubiju strani čelnici uključujući Fidel Castra, domaće praćenje političkih disidenata, otvaranje pošte i elektronsko prisluškivanje američkih novinara. Najveći dio informacija o "obiteljskim draguljima" objavljen je u jednom izvješću u New York Timesu 1974. godine, što je tada potaknulo dvije kongresne istrage i formiranje jednog predsjedničkog povjerenstva sljedeće godine. Ovaj dossier, koji se bavi događajima starim 30 ili 40 godina, još uvijek ima velike dijelove koji su izostavljeni.

Amy Zegart profesorica je javne politike i stručnjakinja za obavještajnu djelatnost na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu. Ona kaže da način na koji predsjednik upravlja ovlastima obavještajnih agencija predstavlja u istoj mjeri problem koji je postojalo i tada. "Demokrati i republikanci, Hladni rat, terorizam – nema razlike. Svi predsjednici su u iskušenju da pređu granice onog što većina Amerikanaca smatra prikladnim u korištenju obavještajnih agencija. Dakle, tu imamo kontinuiranu napetost između onog što predsjednik vidi kao zaštitu interesa nacionalne sigurnosti i onog što većina Amerikanaca promatra kao kršenje osnovnih građanskih sloboda. To smo vidjeli šezdesetih i to vidimo danas!".

Izvorne istrage "Obiteljskih dragulja" dovele su do reformi, uključujući i stalne odbore za obavještajnu djelatnost u oba doma Kongresa. Postoje i mišljenja da su promjene uvedene nakon ovih otkrića otišle predaleko. Amy Zegart pozdravlja objavljivanje "Obiteljskih dragulja", uz napomenu da je do toga trebalo doći odavno. Međutim, dodaje da postoji još puno toga što bi trebalo objaviti, a obavještajna zajednica to drži nedostupnim. "Mislim da moramo biti oprezni kako ne bismo CIA-i prerano čestitali na njenoj 'glasnosti'. Postoji mnogo toga što se još uvijek nalazi pod ključem i što bi moglo u velikoj mjeri osvijetliti što je dovelo do 11. rujna i kako možemo učiniti da obavještajna zajednica bolje funkcionira".

"Obiteljski dragulji" pokazuju kako su CIA i NSA bile angažirane na prisluškivanju i praćenju prije više desetljeća. Bijela kuća i Kongres trenutno se nalaze u bitci za dokumente – i vjerojatno u ovom Internetskom dobu i poruke elektronske pošte – koji se odnose na program prisluškivanja koji je administracija predsjednika Busha naložila Nacionalnoj agenciji za sigurnost da provede nakon terorističkih napada od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG