Linkovi

I muškarci mogu bolovati od anoreksije


Filmovi i časopisi u mnogim zapadnim zemljama ispunjeni su slikama mladih žena i muškaraca savršenog izgleda. Tijela su im idealnih proporcija, izgled besprijekoran. Čak su i lutke namijenjene za dječju igru, napravljene prema potpuno neprirodnim obrascima koji ne prihvaćaju normalne proporcije tijela.

Odavno je poznato da su ovakvi pritisci medija jedan od glavnih povoda za nastanak poremećaja prehrane. Ono što je daleko manje poznato je da ovi poremećaji pogađaju oba spola.

Razgovaramo sa doktorom Arnoldom Andersonom sa državnog sveučilišta Iowe. Kaže nam da je oko 8 milijuna Amerikanaca razvilo neku vrstu poremećaja prehrane i da je barem milijun njih muškog spola. "Neki od njih žele biti vitki kao Mick Jagger. Drugi opet nastoje postići mišićavi izgled Brad Pitta ili Jamesa Bonda. Treći opet sanjaju o bicepsima Arnolda Schwarzeneggera," kaže dr. Anderson.

Bez obzira na želje, većina ovih mladića na kraju zatraži profesionalnu pomoć koja se sastoji od medicinske skrbi, te psiholoških i nutricionističkih konzultacija. Put ka oporavku je često dug, ali rezultira potpunim oporavkom i stopostotnom socijalnom integracijom. Za ove mladiće, najčešće je najteži korak prihvatiti postojanje problema i zatražiti pomoć.

XS
SM
MD
LG