Linkovi

Borba protiv pobunjenika - lekcije Francuza


Pod naslovom "Kako se boriti protiv pobunjenika? Lekcije Francuza", bostonski dnevnik "Christian Science Monitor" donosi napis svoje novinarke Jill Carroll, one iste koja je bila oteta u Iraku prije skoro godinu i pol. Carroll sada izvješćuje iz Alžira, gdje se podsjetila da posljednjih nekoliko godina i američka vojska, ali i predsjednik Bush, aktivno proučavaju alžirski rat za neovisnost. Štoviše, marinci u Iraku odslušali su predavanja o alžirskom modelu ustanka i pobune, te načinima na koje je francuska vojska na to odgovorila.

'Ovdje u Alžiru,' piše Jill Carroll, 'neki od onih koji su sudjelovali u tom ratu od 1954. do 1962. nalaze vrlo malo koristi od usporedbi. No, i američka vojska i javnost i dalje se bave alžirskim ratom za neovisnost tragajući za lekcijama o tome kako se boriti protiv pobune u Iraku.' Francuske su snage u Alžiru bile sučeljene s dugotrajnom pobunom koja se sustavno koristila ekstremnim oblicima terorizma, te dobijala pomoć iz susjednih zemalja. U odgovoru, Francuzi su izgradili složeni sustav barijera koje su praktički zatvorile granice Alžira, te kartografirale stanovništvo glavnog grada prema njihovim socijalnim vezama.

Poznavanje društva pomoglo je Francuzima da uspješno uspostave kontrolu nad glavnim gradom Alžira te onemoguće mreže za sastavljanje bomba – piše "Christian Science Monitor". Isto tako, u lokalnim su zajednicama bili identificirani čelnici, koje se držalo odgovornima ukoliko je netko s njihovog područja napao Francuze. Male skupine vojnika bile su stacionirane među stanovništvom, čime su upoznali zajednice koje su pokušavali kontrolirati. Ova posljednja taktika sada se koristi u Bagdadu, piše Jill Carroll za bostonski dnevnik.

No, ona citira stručnjake koji upozoravaju na značajne razlike: pola milijuna francuskih vojnika okupiralo je zemlju devet milijuna Alžiraca, a u tome su im pomagali vrlo iskusni alžirski vojnici. U Iraku, jedva 150 tisuća vojnika pokušava kontrolirati 26 milijuna stanovnika, a nastojanja da se uvježba jaka središnja vojska daju mršave rezultate. U članku se navodi i mišljenje jednog stručnjaka da alžirski model 'može pružiti dragocjene lekcije, ali nije sigurno da se trenutno, u slučaju Iraka, i izvode te prave lekcije.'

Prošlost oživljava i u vijesti iz NASA-e koju donosi, između ostalih, najtiražniji američki dnevni list USA Today. Uz obavijest o pomicanju datuma početka misije svemirskog raketoplana Endeavor na 7. kolovoza, navodi se da je među sedmero članova posade i učiteljica Barbara Morgan, koja je prije više od dva desetljeća bila, zajedno s Christom McAuliffe, izabrana za NASA-in projekt 'Učitelj u svemiru'. Pedesetpetogodišnja Morgan po prvi puta će se naći u svemiru. 1986. godine ona je bila zamjena za Christu McAuliffe, koja je poginula u nesreći raketoplana Challenger.

A, iz New York Timesa, vijest koja će, između ostalih, vjerojatno jako zanimati ljubitelje mačaka. Prema najnovijim saznanjima znanstvenika, sve današnje domaće mačke – njih 600 milijuna u svijetu - potječu od pet divljih mačaka, pripadnica vrste Felis silvestris lybica, koje su se prije 10 tisuća godina, negdje na Bliskom Istoku, ušuljale u neko od ranih ljudskih naselja čiji su žitelji uzgajali pšenicu i ječam. Tu su našle sigurnost pred predatorima, hijenama i velikim mačkama, a i dovoljno hrane u lokalnoj populaciji glodavaca koja je nanosila štetu žitnim urodima. U očima žitelja tako su si osigurale dom, a njihovi su mačići, kažu znanstvenici, vjerojatno odmah postali miljenici naselja. Put od njih do današnjih svakojakih verzija domaćih maca ucrtan je u DNK, što su znanstvenici proučavali više od 6 godina.

XS
SM
MD
LG