Linkovi

Khaled Hosseini: 'Tisuću blistavih sunaca'


U romanu Tisuću blistavih sunaca autor pripovijeda priču o dvije žene koje život spaja na jedan neobičan način. Mariam, rođena 1959. u Afganistanu, nikad ne uspijeva pobjeći od surove stvarnosti patrijarhalnog društva u toj zemlji. Laila je istinska ljepotica, jednu generaciju mlađa i odgojena u liberalnoj obitelji. Ove dvije različite osobe spojio je ratni kaos. Roman počinje u povijesnom mjestu Herat, glasovitom po svojim pjesnicima i ruševinama tvrđave kojiu je sagradio Aleksandar Veliki. Naslov Tisuću blistavih sunaca posuđen je iz jedne pjesme iz 18. stoljeća. Tu je rođena Mariam, nezakonito dijete jedne neobrazovane žene. Roman počinje rečenicom – 'Mariam je imala pet godina kad je prvi put čula riječ harami'.

Khaled Hosseini objašnjava značenje te riječi.

Hosseini: Harami znači nezakonito dijete. Ona je bila nezakonito dijete jednog prilično bogatog trgovca koji je već imao tri žene i devetero zakonite djece. Mariam je na mnoge načine bila isključena iz njegova života. Živjela je sa svojom majkom u jednoj daščari na selu pokraj Herata. Tako počinje knjiga.

Priča slijedi Mariam iz Herata u Kabul gdje je bila primorana na udaju za obućara. Tu se u radnju upliće Lailina obitelj. Ona je rođena u glavnom gradu 1978. godine na dan komunističke revolucije u Afganistanu i od tog trenutka važni povijesni događaju kao da su se zauvijek ugurali u živote ove dvije žene. Džihad, sovjetska invazija, bitka za kontrolu Kabula – svi ti događaji simbolizirani su u sporim i tragičnim gubitcima tih žena i njihovih obitelji. I kako su se njihovi životi raspadali, tako se raspadao i Kabul i zemlja njihova rođenja. Laila s četrnaest godina ostaje bez obitelji i svega drugoga. S bitno suženim opcijama u životu postaje druga žena Mariaminog supruga.

Hosseini: Izbijanje anarhije i rata bila je katastrofa po mnogo žena, a Laila je za to dobra primjer. Jednom kad je ostala bez obitelji, nije uistinu imala ništa drugo. To dobro pokazuje u kako beznadnom stanju su se nalazile žene. Ove dvije žene našle su se u istom kućanstvu na početku rata 1992. godine. Mudžahedini su ušli u Kabul, a potom oružje okrenuli jedni na druge. Kao posljedica tog nasilja njih dvije su bile udane za istog čovjeka.

Njihovi životi iz temelja su izmijenjeni. Ove dvije vrlo različite žene počele su dijeliti sudbinu i graditi uzajamni odnos. U početku on je bio, kao što se može očekivati, konkurentske i neprijateljske prirode, međutim, u jednom dijelu romana dolazi do prijelomne točke i one postaju bliske i pronalaze nešto zajedničko, zajedničkog neprijatelja – njihova supruga. Slijedi kratki ulomak pri kraju knjige u kojem se to događa.

Sjedile su vani na stolicama na rasklapanje i jele halvu iz iste zdjele. Popile su drugu šalicu čaja, a kad je Laila ponudila treću, Mariam je prihvatila. Dok je vatra iz oružja štektala u brdima, promatrale su kako oblak klizi preko mjeseca i posljednje krijesnice tog godišnjeg doba kako ocrtavaju jarko žute lukove u tami. I kad se beba probudila plačući i kad je Rasheed povikao na Lailu da dođe i ušutka djevojčicu, Laila i Mariam razmijenile su pogled, nezaštićen pogled razumijevanja. I u tom kontaktu s Mariam, u prolazu i bez riječi, Laila je znala da više nisu neprijateljice.

Knjiga bi se mogla promatrati i kao svojevrsna povijest četiri turbulentna desetljeća Afganistana kroz oči ovih dviju žena - jedne, naoko neobrazovane i pokorne i druge inteligentne sa snažnom voljom. Autor vjerno dočarava mnogo povijesne i suvremene teme i to na način da se čitatelj lako može identificirati s patnjom skoro svih likova ovog djela. Roman Khaleda Hosseinija Tisuću blistavih sunaca objavila je izdavačka kuća Riverhead Books.

XS
SM
MD
LG