Linkovi

Proširenje Europske unije - sa ili bez ustavnog sporazuma?


Počeo je summit EU, još nema naznaka dogovoru o sudbini ustavnog sporazuma.

'Radna je večera bila predjelo, glavno jelo na redu je u petak' - ovim je riječima predsjednik europske Komisije Jose Manuel Barroso opisao tok prvog dana summita Euroske unije.

27 lidera je za večerom načelo temu ustavnog sporazuma – ili reformskog ugovora, kako su ga opisali Nijemci u svom radom dokumentu. Na pressici na kraju dana, održanoj sa sat i pol zakašnjenja za planiranim rasporedom, kancelarka Angela Merkel kratko je rezimirala da su 'svi čelnici država članica složni u želji da skup bude uspješan', odnosno u procjeni da bi nepostizanje dogovora ozbiljno erodiralo kredibilitet Unije.

Raspoloženje je dobro mada nitko ne može garantirati pozitivan ishod. Stoga se rad summita nastavlja po grupama, u seriji bilateralnih susreta i razmjene mišljenja da bi se dogovori i ideje stavili na stol danas oko ručka. To je Barrosovo glavno jelo. Hoće li delegacije 27 država – članica išta dobroga skuhati znati će se na vrijeme.

Zdanjem Justus Lipsius, gdje se summiti održavaju, kruži šala da je riječ o summitu triju košulja. Mogućnost produženja skupa prihvatljiva je opcija, „imam dovoljno košulja do postizanja dogovora“ - našalio se Danac Anders Fogh Rasmussen.

Najviše je zbunjenosti pak izazvala poljska argumentacija razloga zašto bi ova zemlja dobila višu težinu glasa od dosadašnje. Poljaka je ranije bilo više no poubijani su u ratu - glasilo je obrazloženje čime je prekršen postulat u unutareuropskim odnosima, 'nikad ne spominji rat'.

A što se ustava tiče, sve je zaista komplicirano: dvije trećine zemalja su ga prihvatile, dvije države odbile, novi tekst se, rekosmo, 'kuha'. Čak i ako se lideri dogovore – kao i za prvu varijantu, ovu koja se prekraja – preostaje izglasavanje u članicama.

'Nastavak proširenja kolateralna je žrtva, neće ga biti bez dogovora' - tvrde jedni. 'Hoće, ali samo s Hrvatskom' - uvjeren je predsjednik euro-Parlamenta.

XS
SM
MD
LG