Linkovi

Na Yaleu istražuju efekt ljudskih matičnih stanica na mozak eksperimentalnih majmuna oboljelih od Parkinsonove bolesti


Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Bolest je uzrokovana smanjenjem količine spoja pod nazivom dopamin koji stanice mozga koriste za međusobnu komunikaciju, a očituje se postepenim gubitkom kontrole kretanja i velikim brojem komplikacija koje na kraju dovedu do smrti. O pristupu koji budi novu nadu za tretiranje ove bolesti u prilogu Rose Hoban.

Sugovornik nam je doktor Eugene Redmond, profesor psihijatrije i neurokirurgije na Sveučilištu Yale u Saveznoj državi Connecticut. On i njegove kolege bave se istraživanjem efekta ljudskih matičnih stanica na mozak eksperimentalnih majmuna koji su oboljeli od Parkinsonove bolesti.

Evo kako nam on pojašnjava njihov eksperimentalni pristup ovom problemu: "Prvo kemijskim putem izazovemo Parkinsonizam kod majmuna, a onda im u mozak prenesemo ljudske matične stanice koje imaju mogućnost diferencijacije u dopaminske neurone. Nastojimo ustanoviti da li okolne stanice majmunskog mozga mogu utjecati na sazrijevanje ovih stanica. Ono čemu se nadamo je poboljšanje simptoma Parkinsonove bolesti."

Grupa je uistinu zabilježila drastične promjene u zdravstvenom stanju eksperimentalnih životinja. Od gotovo potpuno nemoćnih životinja, oni su se ponovo počeli samostalno kretati i hraniti. Doktor Redmond pojašnjava da rezultati ukazuju na to da su stanice majmunskog mozga uspjele usmjeriti ljudske matične stanice na diferencijaciju u stanice koje proizvode dopamin. Na ovoj je grupi sada da ustanovi da li će poboljšanje zdravstvenog stanja trajati dulje od par mjeseci.

Rezultati ove studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

XS
SM
MD
LG