Linkovi

Novi Meksiko staje na kraj pijanim vozačima


U prometnim nesrećama u Americi godišnje pogine 18 tisuća ljudi. Sve do prije nekoliko godina savezna država New Mexico bila je među najgorima, s najvećim brojem fatalnih nesreća povezanih s uporabom alkohola. Od tada New Mexico je uveo više zakona, među kojima je i obvezno instaliranje uređaja za provjeru količine konzumiranog alkohola.

2004. Cheryl Hines je popivši više od tri puta alkohola od dopuštenog prouzročila tešku nesreću vozeći po autoputu u suprotnom smjeru bez upaljenih svjetala. Nakon što je odslužila zatvorsku kaznu, uređaj za mjerenje alkohola ugrađen je u njezin je auto. To je uređaj koji nekoliko puta tijekom voženje automatski kontrolira dah vozača i gasi motor u slučaju da otkrije alkohol.

Richard Roth je predsjednik interesne grupe koja se zalaže za širu uporabu navedenog uređaja, za koju Cheryl Hines danas također radi. Roth kaže da po stupanju na snagu zakona o obveznoj ugradnji uređaja na vozila osuđenih za vožnju u pijanom stanju, u New Mexicu je pao broj takvih nesreća. Također, oni ugradnju i uređaj moraju platiti sami, što kaže on, štedi državi novac.

"Ja sam za provođenje zakona, za upošljavanje većeg broja policajaca. Mislim da su ovakvi uređaji najefikasniji način kontrole troškova kao i efikasan način borbe protiv vožnje pod utjecajem alkohola. Ne vjerujem da to itko može osporiti" - kaže Richard Roth.

Međutim, država New Mexico nikad nije proveo službenu studiju o tome, a Steven Flint, bivši državni dužnosnik za prometnu sigurnost kaže da te statistike ne odražavaju realnost: "Sedamdeset posto pijanih vozača u fatalnim nesrećama u državi New Mexico nikad prije nisu bili uhićeni zbog vožnje pod utjecajem alkohola, da bi se uređaj u njihovim vozilima bio ugrađen."

Flint je mišljenja da bi korisnije bilo takvim vozačima oduzeti vozačke dozvole. Uređaji za kontrolu vozača samo su jedna od mjera koje je država New Mexico uvela tijekom posljednjih pet godina. U međuvremenu, i druge države slijede primjer New Mexica u uvođenju sličnih mjera.

XS
SM
MD
LG