Linkovi

Gostujući radnici - važna komponenta domaćeg turizma u SAD


U Americi je već počela sezona ljetnih praznika. Domaći turizam industrija je koja donosi milijarde dolara, no dobar dio tog novca izdvaja se za plaće za gostujuće radnike u omiljenim turističkim destinacijama Amerikanaca. Naš novinar razgovarao je s nekoliko stranih radnika i njihovih kolega u ljetovalištu Mount Washington u saveznoj državi New Hampshire.

Gotovo 300 turista koji ovog jutra uživaju u glasovitom švedskom stolu za doručak u Mount Washingtonu su Amerikanci. A oko četvrtina osoblja koje ih poslužuje su gostujući radnici koji dolaze iz preko 20 različitih zemalja: od Bugarske i Argentine, do Gane i Njemačke. Tahir Turkuz, koji je do nedavno radio kao konobar u jednom od najpoznatijih međunarodnih hotela u Turskoj, sada radi ovdje. “Želio sam poboljšati svoj engleski jer, kad bi mi se ljudi obraćali na tom jeziku, ponekad ih ne bih razumio,” navodi on razlog traženja radne vize za Sjedinjene Države.

Mnogi od gostujućih radnika u ovoj i sličnim ustanovama su studenti, poput Alexa i Antona, koji su u Ameriku došli iz Kazahstana. Viza koju posjeduju dozvoljava im 90 dana rada i 30 dana putovanja po Americi. Ta dvojica prijatelja zaduženi su za održavanje golf igrališta u Mount Washington odmaralištu. Antonu se ovdje jako sviđa, očaran je čistoćom Amerike. Ali za Alexa, rad u ovom novom okruženju s različitim kulturnim vrijednostima nije uvijek lak. Tuži se da ponekad baš i ne razumije američku kulturu i humor. No, i njihovi američki kolege isto se tako žale na teškoće pri premošćivanju kulturalnih razlika.

Peter Nobile, njihov nadglednik, insistira da Anton i Alex na poslu međusobno govore engleski "To je pravi izazov jer oni bi počeli razgovor na svom materinjem jeziku, a ja bih ih upozorio da govore na engleskom tako da svi mi znamo o čemu pričaju. Morao sam s njima razgovarati i otvoreno im objasniti u čemu je problem. Oni su dobri radnici, ali mora ih se usmjeriti možda malo više nego druge".

Većina uposlenih u ovom odmaralištu su žene. Mnoge od njih, poput Hopal Bernard, 33-ogodišnje domaćice iz Jamaike, ostavile su supruge i roditelje kod kuće. Nakon tri godine izvrsno obavljanog posla, njeni uposlenici ponudili su se da joj budu sponzori pri podnošenju prijave za državljanstvo. Taj proces bi mogao trajati godinama. U međuvremenu, posao – pospremanje kreveta i čišćenje kupaonica – je dug i težak. No, sve je to lakše od rada na farmi kojim se bavila prije svog dolaska ovamo. Na pitanje o tome što je njen san, odgovorila je da bi željela imati veliku i lijepu kuću. A cilj joj je i daljnje obrazovanje.

Osim novca i prilika za edukaciju i državljanstvo, brojni gostujući radnici naglašavaju i manje vidljive beneficije njihovog posla. Multikulturalna okolina u kojoj se nalaze u kontrastu je sa često homogenom kulturom njihovih zemalja. To im otvara oči prema novim kulturama, a prijateljstva koja često uspostave sa svojim kolegama ublažuju osjećaj usamljenosti zbog privremene razdvojenosti od obitelji i prijatelja.

XS
SM
MD
LG