Linkovi

Rušenje minareta u Samarri SAD osuđuju kao 'očajnički čin sve ugroženijeg neprijatelja'


U Iraku policija je priopćila da su u eksploziji bombi srušena dva minareta velikog svetišta šijitskih muslimana u Samarri, čime se pojačao strah od vjerskog nasilja. Nema podataka on žrtvama u današnjim eksplozijama u džamiji Askariya. U napadu prošle godine uništena je glasovita kupola što je još produbilo iračko potonuće u vjersko krvoproliće. Policija je priopćila da su nakon ovih bombaških napada napadnute i četiri sunitske džamije. Nakon ovih napada iračke su vlasti uvele policijski sat na neodređeno vrijeme u Bagdadu i Samarri. Premijer Nuri al-Maliki u televizijskom obraćanju naciji izjavio je da je naložio povećane mjere sigurnosti oko svetih mjesta, te da je dao pritvoriti iračke snage koje su osiguravale džamiju Askariya. Radikalni šijitski klerik Moktada al-Sadr pozvao je na tri dana žalosti a njegove paravojne snage pozvale su na suzdržanost.

Američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker i general David Petraeus osudili su napad i nazvavši ga "očajničkim činom sve ugroženijeg neprijatelja". U Washingtonu je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow zatražio od Iračana da surađuju u borbi protiv zajedničkog neprijatelja al-Qaide i drugih koji pokušavaju poticati nasilje. U međuvremenu je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad okrivio Sjedinjene Države što nisu uspjele spriječiti napad na sveto šijitsko mjesto. Iranski mediji citiraju predsjednika svoje uglavnom šijitske zemlje kako govori o Sjedinjenim Državama kao okupatoru Iraka. Sjedinjene Države, inače, optužuju Iran da podržava šijitske paravojne snage u Iraku.

Svetište Askariya u Samarri, sjeverno od Bagdada, jedno je od najsvetijih mjesta šijitskih muslimana u Iraku. U njemu se nalaze grobovi desetog i jedanaestog šijitskog imama, oca i sina Ali-al-Hadija i Hasana al-Askarija. Šijiti također vjeruju da je na tom svetištu nestao i 12 imam Mohamed al-Mahdi, poznat kao "skriveni imam". Inače, je sin i unuk dvojice imama čiji se grobovi nalaze u Askariyi.

XS
SM
MD
LG