Linkovi

Alice Waters - 'Majka moderne američke kuhinje'


U seriji priloga o istaknutim Amerikancima koji su u svojoj zemlji utjecali na promjene načina na koji njihovi sugrađani misle, žive i djeluju, Glas Amerike danas predstavlja ženu koja je iz temelja promijenila gastronomsku ponudu boljih američkih restorana koristeći svježe, zdrave i prirodne namirnice. Ova žena koju je New York Times imenovao Majkom moderne američke kuhinje širi svoju kulinarsku kampanju od sjeverne Kalifornije u ostale dijelove Amerike. O Alice Waters nas iz Berkeleya u Kaliforniji detaljnije izvješćuje JoAnn Mar.

Revolucija u načinu ishrane započela je ovdje, u restoranu Chez Panisse, svjetski poznatom restoranu kojeg je Alice Waters otvorila 1971. godine. U to je vrijeme većina kvalitetnijih restorana u Americi koristila zamrznute ili prerađene namirnice te proizvode špricane pesticidima.

No, ne i Alice. “To je trebao biti obiteljski restoran” - kaže ona. “Nisam zamišljala ništa više od toga, željela sam samo svoj uzak krug prijatelja.” Taj joj je stav, kaže, dozvolio da slijedi svoj san. "Tako sam se mogla usredotočiti na ono što mi je stvarno bilo važno, a to je kvaliteta i prirodnost hrane. Kad bi gosti završili s jelom, prekontrolirala bih svaki tanjur koji bi konobari donijeli u kuhinju, kako bih bila sigurna da se sve pojelo. Bilo mi je stalo da moji gosti zaista uživaju za stolom i da ponovno dođu."

A gosti su se stvarno vraćali, i to u još većem broju, kako bi kušali nezaboravan i originalan obrok priređen od svježih, lokalno uzgojenih i sezonskih namirnica. Prije 35 godina, stočarstvo na otvorenom i organske, pesticidima nezagađene proizvode nije bilo lako naći, a bili su i skupi.

No, Alice Waters nije htjela dovesti u pitanje njihovu kvalitetu, a ta ju je odluka gotovo koštala zatvaranja restorana u nekoliko navrata. Međutim, ni tada nije posustala. "Uvjerena sam da su mi moj idealizam i vizija tog drugog svijeta i hrane koja bi se služila u malim restoranima pomogli da ustrajem. Nisam sigurna odakle je ta strast došla. No, nikada nisam sumnjala da ću uspjeti" - kaže gospođa Waters.

Chez Panisse je danas unosan restoran koji poslužuje 500 večera dnevno. Američki časopis Gourmet proglasio ga je najboljim restoranom u zemlji. S takvom priznanjem Alice Waters je mogla postati slavna kuharica ili otvoriti lanac restorana. No, umjesto toga, ona je svoju pozornost okrenula ka školama i problemu pretilosti.

"Vrlo me zabrinjava što djeca jedu i to što više ne jedu za stolom zajedno sa svojim obiteljima. Umjesto toga, oni jedu izvan kuće, kao da pasu brzu hranu na ovom pašnjaku fast fooda. A to ih uči vrijednosnom sustavu koji uništava našu kulturu" - smatra Alice Waters.

Dio zarade restorana Chez Panisse izdvaja se za održavanje vrta jedne osnovne škole u Berkeleyu u Kaliforniji. U njemu su učenici posljednjih 12 godina uzgajali namirnice koje sami znaju pripremiti – od povrća do jaja - i koje jedu kao školski obrok.

Cilj ovog programa je poučiti djecu zdravoj prehrani kao alternativi brzoj hrani. No, ne radi se tu samo o hrani, kaže Alice Waters, već i o pažnji koja ide uz nju: nastavnici, primjerice, pokazuju kako kreativno i ukusno postaviti stol. Taj bi program trebao unijeti ljepotu i smisao u naše živote, izjavljuje Alice Waters.

Model ovog vrta u školskom dvorištu, kao i zdravi jelovnici u kuhinji te škole sada se primjenjuje i u ostalim dijelovima zemlje. A Alice Waters udružila je snage s međunarodnim pokretom koji promiče održivost, biološku raznolikost i pojednostavljenje u ishrani, pod imenom Slow Food.

Alice Waters trenutno planira i jedan ambiciozni projekt za sljedeću godinu: veliko, još neviđeno okupljanje u trajanju od četiri dana u San Franciscu, pod nazivom Slow Food Nation, ili Zemlja spore hrane. Nada se da će ovaj događaj okupiti 50 tisuća sudionika te združiti farmere, proizvođače hrane i kuhare. Taj način na koji Alice Waters misli globalno i djeluje lokalno još je jedan korak ka promjeni načina američke prehrane.

XS
SM
MD
LG