Linkovi

Mohsin Hamid: 'Nevoljki fundamentalist'


Roman Mohsina Hamida Nevoljki fundamentalist – Reluctant Fundamentalist – mogao bi se svrstati u kategoriju djela vezanih uz terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine. Roman pripovijeda mladi Pakistanac misterioznom Amerikancu u jednom kafiću u Lahoreu, u Pakistanu. .

Glavni junak Changez diplomirao je na Princetonu, ima unosan posao u jednoj newyorškoj financijskoj tvrtci i ukratko živi "američki san". Međutim, nakon napada od 11. rujna Amerika ga promatra sa sumnjom i to kod njega također budi jednu vrstu odbojnosti prema zemlji koju je počeo osjećati kao novu domovinu. U jednom trenutku vraća se u posjet Pakistanu zbog problema u pakistansko-indijskim odnosima, unatoč savjeta roditelja da ostane "tamo gdje je". Tu svoju priču iznosi jednom strancu Amerikancu koji je možda špijun. Evo kako roman/monolog započinje

Oprostite, gospodine, mogu li vam biti od pomoći? O, vidim da sam vas uznemirio. Ne bojte se moje brade: ja sam zaljubljen u Ameriku. Primijetio sam da nešto tražite; zapravo, više negoli tražite, zapravo, izgledali ste kao da ste na zadatku, a kako sam ja odavde i govorim vaš jezik, pomislio sam da bih vam mogao ponuditi svoje usluge.

Kako sam znao da ste Amerikanac? Ne, ne po boji vaše kože; imamo raznih boja kože u ovoj zemlji, a ova vaša nije rijetka među ljudima uz sjeverozapadnu granicu zemlje. Nije vas odala ni odjeća; neki europski turist lako je vaše odijelo i košulju mogao kupiti u Des Moinesu, u Iowi. Istina, vaša kratko podšišana kosa i široka prsa – rekao bih prsa čovjeka koji puno i redovito gimnasticira - tipična su za izvjesnu skupinu Amerikanaca; ali s druge strane, sportaši i vojnici svih zemalja nalik su jedni drugima. Umjesto toga, identificirao sam vas po vašem držanju - i ne mislim to kao uvredu, jer vidim da ste se namrštili - već jednostavno kao opservaciju.

Changez potječe iz jedne nekoć bogate pakistanske obitelji koja je od njegova odlaska pretrpjela velike gubitke. Šok nakon 11. rujna ne počinje odmah utjecati na njegov život, međutim, nakon jednog kratkog posjeta Pakistanu Changez se vraća u New York gdje zatječe potpuno izmijenjenu atmosferu. Odjednom junak postaje svjestan animoziteta na koji nailazi, a grad koji ga je nekoć dočekivao s toplinom, postao je hladan, sumnjičav i osvetoljubiv. Autor slika jednu provokativnu sliku stvarnosti nakon 11. rujna. Ispunjen srdžbom, uhvaćen između dviju kultura Changez počinje dovoditi u pitanje tu veliku zemlju koja je zarobila njegovu maštu, a njegovo poimanje Amerike doživljava drastične promjene.

Inače, po vlastitom priznanju, autor je prvu verziju rukopisa romana Nevoljki fundamentalist završio prije napada od 11. rujna. "Prva verzija rukopisa bila je o mladom Pakistancu koji živi u New Yorku i razmatra povratak u Pakistan jer razmišlja o tome je li rad o korporativnoj Americi moralno opravdan. U mnogim aspektima roman je ostao pri tim postavkama. Ono što se promijenilo, promijenilo se jer se i svijet promijenio. Više je straha između Amerike i Pakistana, između muslimanskog svijeta i Zapada. Moj roman odražava i ispituje taj strah".

Zanimljivo je da tijekom cijelog romana američki slušalac priče uopće ne progovara. Ipak Mohsin pripovijeda glatko i umiješno. Mnogi čitatelj će završetak priče doživjeti kao neobičan, s druge strane taj završetak isto tako odražava nedefiniranu prirodu čovjeka koji sluša ovaj cijeli roman-monolog u jednom kafiću u Lahoreu. Američko izdanje romana Nevoljki fundamentalist objavila je izdavačka kuća Harcourt iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG