Linkovi

Edgar Allan Poe


Engleski pjesnik i prozaik – D. H. Lawrence, rekao je za Edgara Allana Poea, americkog spisatelja 19. stoljeca: “Pustolov koji je istrazivao podrume i najdublje podzemne prolaze ljudske duse.” Njegove price i njegove pjesme doista i jesu neke od najcudnijih i najzastrasujucih ikada napisanih.

Vec na sam spomen imena Edgara Allana Poea, iskrsavaju prizori crnih macaka, mracnih kripti, trosnih, starih kuca u kojima se krije neka strasna tajna. Od njegove je smrti proslo vise od 150 godina, ali Poeova proza i poezija i dalje stravu i uzas u citatelja izaziva, i dalje utjece na mnogog pisca, skladatelja, umjetnika, pjesnika... citatelja, diljem svijeta.

Okolnosti pod kojima je umro, sedmog listopada 1849. godine, u Baltimoreu, nikad nisu razjasnjene. Za zivota, primio je malo priznanja; tek po njegovoj smrti otkriveno je da je knjizevnosti dao velikog, novog doprinosa. Poe je, i danas, jedan od najcitanijih americkih pisaca.

Kad ugledah pticu crnu, u smijeh tuga se obrnu,
zbog ozbiljnog dostojanstva kojim strogi lik joj dise.
"Nek si osisana ptica", rekoh "nisi kukavica".
O, Gavrane, mrka lica, sto sa nocnog zala stize,
kako zovu te na zalu Hadske noci, otkud stize?
Rece Gavran: "Nikad vise".

Quoth the raven, ‘Nevermore.’ Koliko li je samo djece po prvi puta otkrilo ljepotu poezije, recitirajuci, na skolskom satu, Poeovu uzbudljivu pripovjest o gavranu, s onim nezaboravnim refrenom “Nevermore”?! Ali, jednako je poznata i ona druga Poeova pjesma – Annabel Lee, i zbirka pripovjedaka Groteskne price i arabeske i Crni macak i Maska crvene smrti i Pad kuce Usher. Tim pricama strave i uzasa, dio kojih je prelazio u svijet mistike i iracionalnoga, Poe je i utemeljio horor, kao knjizevni zanr. Napisao je veliki broj pjesama i jos vise prica, njih oko 70, jer njih je i lakse mogao objavljivati, koje su otvorile put takozvanoj mracnoj tradiciji u americkoj knjizevnosti, a koje su i na evropsku kulturu utjecale i na pojavu simbolizma u Francuskoj.

Svojim pricama logickog zakljucivanja bio je Edgar Allan Poe i zacetnik detektivskog zanra. U pricama Umorstvo u ulici Morgue, Ukradeno pismo i Zagonetni slucaj Marie Rouget, uveo je prvog detektiva amatera – Augustea Dupina.

Dok su drugi pisci njegova vremena davali realisticne prikaze zivota u Sjedinjenim Drzavama, Poe se vise bavio onim podsvjesnim u ljudima – snovima, nocnim morama, neizrecenim, presucenim temama. Mjerio je dubinu ljudskog straha i ljudskih zelja i onom realnom, stvarnom u svojim pricama, dopustao da ga istisne realnost koja postoji samo negdje u nasoj unutrasnjoj svijesti, samo negdje u nasim dusama.

Poe je rodjen u Bostonu, u sijecnju 1809. godine, roditeljima-profesionalnim glumcima. Kad mu je majka umrla, otac ga je napustio. Poeu su bile samo tri godine kad je sirocetom ostao. Odvojen od brata i sestre, nastavio je zivjeti u imucnoj obitelji Allan, iz Virginije; od njih je kasnije i uzeo svoje drugo ime. S Allanovima je u Englesku putovao i dobro obrazovanje dobio, ali ono sto se njima nije svidjalo bile su Poeove knjizevne ambicije. U vrijeme kad je poceo pohadjati Sveuciliste Virginije, vec se nepremostivo udaljio od svog skrbnika Johna Allana.

Kad je veliki dio novca na kocki izgubio, studij je napustio i u vojsku se prijavio. Tamo je brzo napredovao, ali njegova prva zbirka – Tamerlane i druge pjesme, lose je prosla kod knjizevnih kriticara. Nakon otpusta iz vojske, kratko je vrijeme radio u West Pointu i potom preselio u Baltimore, gdje je radio kao kritik i knjizevni urednik. Godine 1833, ozenio je svoju sestricnu, samo trinaest godina staru Virginiju Clemm, i s njom i njenom majkom preselio u Virginiju. Da bi ih sve izdrzavao, prihvatio se urednickih poslova u New Yorku. Iako je taj posao vrlo dobro obavljao, cesto se sukobljavao s drugima iz knjizevnih krugova. Puno je pio i rijetko bilo koji posao drzao vise od godine dana. S “Gavranom” privukao je, 1844, nesto vise paznje, ali alkohol, problemi oko posla i ponajvise slabo zdravlje njegove supruge, kocili su njegovu karijeru tijekom 40-ih godina 19. stoljeca.

Kad mu je supruga umrla, 1847, Poe se vratio u Virginiju i tu napisao jedno od svojih remek-djela – Eureku. Na jednom putu za New York, samo dvije godine kasnije, zastao je u Baltimoreu i tamo nadjen, treceg listopada, mrtav-pijan u jednom baru. Cetiri dana kasnije, umro je.

Mnoge ce godine proci prije nego sto ce, i to uz pomoc francuskih pjesnika poput Baudelairea, biti utvrdjen status Edgara Allana Poea kao velikog umjetnika. Covjek daleko ispred svog vremena, Poe je ukazivao na tajne i zagonetke nasih dusa, na mracne istine koje lebde u nasim snovima, na nase neotkupljive strahove i stoga mu umjetnost pisanja ostaje vjecno zahvalna.

XS
SM
MD
LG