Linkovi

Mobitel - sredstvo umjetničkog izraza


Nazovimo to znakom vremena u kojem živimo, no mobitel, koji je nekada bio samo sredstvo komuniciranja, postaje sredstvo umjetničkog izražavanja za sve veći broj filmskih stvaratelja. To je bilo vidljivo na drugom godišnjem festivalu Cellflix Film koji je nedavno održan na koledžu Ithaca u New Yorku. Za festival je prijavljeno gotovo stotinu vrlo kratkih videa snimljenih u potpunosti kamerama na mobitelu. Kako javlja Faiza Elmasry, ono što tim snimkama nedostaje u smislu dužine i kvalitete snimaka nadoknađuje se kreativnim i zanimljivim iznošenjem priče.

Kad je Zack Wilson odlučio sudjelovati na festivalu filma izabrao je jednostavnu priču utemeljenu na svom vlastitom iskustvu. "Bio sam primljen u bolnici u Australiji. Tada sam upoznao jednog starijeg muškarca koji je imao 70-tak godina. Zbog raka mu je uklonjeno plućno krilo. Svega dva dana nakon operacije hodao je unaokolo, pun života. Za to vrijeme ja sam se osjećao užasno. Tada sam uvidio da bih možda trebao drugačije gledati na život" - opisuje svoje iskustvo Zack Wilson.

Wilson je nazvao svoj film 'Život u staračkom domu. "Radi se o preispitivanju odnosa između jednog starijeg pacijenta u staračkom domu i njegove bolničarke. Htio sam poručiti da život treba živjeti što je bolje moguće i na način na koji to želite tako da, kad pogledate unatrag, imate razloga za zadovoljstvo" - kaže naš sugovornik.

Wilson iznosi svoju priču u svega 30 sekundi koristeći svoju mobitel kameru. Bilo je teško, kaže on, ali sam zadovoljan. Wilson je dobio nagradu stručnog žirija vrijednu pet tisuća dolara. Istu novčanu nagradu osvojio je Billy Feldman, koji studira filmsku produkciju. Za svoj komični video nazvan 'Shellfish' dobio je nagradu publike.

"Inspiracija mi je došla od moje djevojke. Bilo je razdoblja kad naša veza nije bila najbolja jer sam bio sebičan. Svidjelo mi se da svoju sebičnost pokažem kroz lik jastoga te da od toga napravim šalu" - kaže Billy Feldman.

On dodaje da mu je trebalo deset minuta za snimanje, a toliki snimljeni materijal sveo je na svega 20 sekundi.

Dianne Lynch, dekanica Fakulteta za komunikacije pri koledžu Ithaca, dodaje da je svrha festivala da se mlade filmske entuzijaste nauči kako da u kratkom vremenu iznesu cjelokupnu priču koja je emocionalna i zanimljiva: "Student koji izađe s bilo kojeg fakulteta za komnikacije treba biti u stanju predočiti priču. Radi li se o sebičnosti ili starećem roditelju, djedu ili baki, oni trebaju znati kako na najbolji način prepričati radnju. Danas im je na raspolaganju ogroman spektra sredstava. Također, nekada smo vjerovali da je za privlačenje većeg broja gledatelja potrebno imati profesionalnu produkciju. Sada to više nije slučaj. Ako odete na Internet možete pronaći filmove koji privlače milijune gledatelja bez profesionalne kvalitete slike i produkcije. Gledateljima je važnija priča."

Dekanica Dianne Lynch kaže da festival CellFlix dobija na popularnosti jer se obraća mladoj generaciji filmskih stvaratelja na njihovom jeziku. Festival im daje mogućnost da budu kreativni s mobitelom te da koriste tehnologiju kako bi naveli svijet da se smije, plače ili da, jednostavno, razumije.

XS
SM
MD
LG