Linkovi

Odnos SAD-a i Kine uvijek će biti natjecateljski


Peking je nedavno posjetio admiral Timothy Keating, novi zapovjednik američkih snaga u području Tihog oceana. Admiral Keating s Kinom želi imati 'otvorene i iskrene odnose', kako bi se – kako je rekao - izbjegle potencijalno opasne pogreške.

Admiral Timothy Keating s kineskim je vojnim i državnim dužnosnicima razgovarao o nizu tema. Washington bi, primjerice, želio da Kina postane otvorenija kada su u pitanju njezine vojne aktivnosti. Amerika je također zainteresirana za bliskije vojne veze – češću profesionalnu razmjenu te održavanje zajedničkih vježbi. Na dnevnom je redu bilo i potencijalno eksplozivno pitanje Tajvana. Neposredno pred dolazak u Peking admiral Keating je rekao:

"Vjerojatno je da ćemo imati različita stajališta. No, što više vremena provedemo u kontaktima, mislim da će i naše partnerstvo biti jače, a bit će manje nerazumijevanja i incidenata. Jer upravo njih nastojimo izbjeći – incidente koji mogu narušiti mir i stabilnost."

Jedno od takvih 'nerazumijevanja' mogla bi biti percepcija da su Sjedinjene Države 'totalno' angažirane u Iraku i Afganistanu te da nemaju niti vremena niti snage da se bave drugim dijelovima svijeta. 'Nemojte niti na sekundu misliti da smo koncentrirani samo na jednu regiju' – upozorava admiral Keating. Raymond Burkhardt, bivši američki diplomat a danas predavač na Sveučilištu Havaji, kaže da je upravo ova poruka važna Pekingu.

'U Aziji su se u prošlom stoljeću dogodila dva rata, baš zbog ovakvih nesporazuma o motivima suparnika' – tvrdi Burkhardt. Christopher McNally, također stručnjak koji radi na Sveučilištu Havaji, smatra da se Kina ne želi sukobiti s Amerikom.

"Kina želi postati glavna svjetska sila, ali ne putem sukoba sa Sjedinjenim Državama. Oni pod svaku cijenu žele izbjeći sukob s Amerikom – jedina je iznimka pitanje Tajvana."

Američko-kineski odnosi razvijaju se u nizu područja, no odnos će uvijek biti natjecateljski – smatra Raymond Burkhardt:

"To je jedan kompetitivan odnos. On ima strateški aspekt, a postoje i područja gdje je to natjecanje korisno za obje strane pa prelazi u suradnju. Važno je shvatiti prirodu te kompleksne kombinacije."

Admiral Timothy Keating slaže se s ovom posljednjom tvrdnjom. Kaže da je njegov posao promovirati otvorenost na području vojne sigurnosti.

"Sjedinjene će Države biti otvorene i iskrene. Od Kineza očekujem isto. Mislim da će to koristiti objema stranama."

Tijekom svog petodnevnog posjeta Kini, admiral Keating susreo se s vojnim i državnim čelnicima, kao i pitomcima kineskih vojnih akademija. Posjetit će i regionalno zapovjedništvo u gradu Nankingu, koje se nalazi izravno preko puta Tajvana – države koja je već desetljećima predmet spora između Washingtona i Pekinga.

XS
SM
MD
LG