Linkovi

Srdoč: Hrvatska država prekomjerno angažirana na gospodarskoj sceni


Indeks ekonomskih sloboda u svijetu – koji svake godine sastavljaju američki dnevni list Wall Street Journal i washingtonska Zaklada Heritage - smjestio je Hrvatsku na 109. mjesto, od 157 zemalja u kojima se situacija analizirala. Prošle je godine Hrvatska bila na 55 mjestu. Ovakav rezultat u Washingtonu je za Glas Amerike komentira hrvatska ekonomistica Nataša Srdoč, utemeljiteljica Instituta Adriatic iz Rijeke, neovisne znanstvene ustanove koja promovira tržišno gospodarstvo.

Nataša Srdoč kaže da su glavni razlozi za ovakav razmjerno loš rezultat Hrvatske - nedovoljna zaštita vlasničkih prava, korupcija te opća slabost pravne države. Uz to, ekonomske slobode ugrožava ogroman udio države u bruto društvenom proizvodu – kaže naša sugovornica.

"Idealan postotak državnih rashoda u bruto društvenom proizvodu je 23 posto. Hrvatska ima 52 posto. Uloga države u ekonomiji je prevelika. Država treba biti jaka. Ali gdje? U zaštiti vlasničkih prava. U sudstvu. U održavanju reda i mira. U obrani zemlje. U svim drugim segmentnima, država treba prepustiti sve privatnom sektoru – to će biti efikasnije, zaposlit će se više ljudi, i Hrvatska će imati puno brži ekonomski rast, građani, porezni obveznici će imati više novaca."

Prekomjerni državni angažman na gospodarskoj sceni iskazuje se i kroz raširenu korupciju. Nataša Srdoč navodi slučajeve četiri vladina ministra – dva sadašnja i dva bivša – za koje su javno iznesene optužbe da su bili ili da jesu umiješani i korupcijske skandale. Vlada je, očito, to odlučila ignorirati – kaže Nataša Srdoč.

"Korupcija je nažalost prisutna i drugdje, no ona je iznimka. Ljudi za koje se ustanovi da su korumpirani završe u zatvoru. Tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj, ali nije. Kako sada stoje stvari – korupcija je pravilo. I to treba prestati. Kako? Vrlo jednostavno. Ako bilo tko u državnom sektoru ili iz političkih struktura posjeduje imovinu za koju ne može dokazati da ju je zaradio svojom plaćom, ili možda nasljedstvom, ili ju je stekao putem braka - ako tu ne postoji veza da je imovina nastala na temelju nekog legalnog prihoda – onda je ona očito nastala na osnovu korupcije. I onda se ta imovina mora konfiscirati."

Nataša Srdoč kaže da će Hrvatska postati prava, solidna 'zapadna zemlja' tek kada 'država prestane otimati posao poduzetnicima' – a to znači kada se povuče iz ekonomije, postane transparentna država prava, a prestane biti 'neefikasna i korumpirana.'

XS
SM
MD
LG