Linkovi

International Herald Tribune o televizijskoj debati Sarkozy-Royal


Američki listovi izvještavaju o predizbornim događajima u Francuskoj i Turskoj:

Dnevnik International Herald Tribune piše o sinoćnjoj televizijskoj debati između konzervativca Nicholasa Sarkozyja i socijalistkinje Segolene Royal, neposredno pred drugi krug francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju.

Na trenutke vrlo žustra rasprava bila je koncentrirana uglavnom na domaće probleme – nezaposlenost, kriminal, zdravstvo, mirovinski sustav te osjećaj besperspektivnosti kod mlade generacije.

Segolene Royal je naglašavala da je njezin protivnik član aktualne vlade te da je zbog toga odgovoran za sadašnju situaciju, dok je Nicholas Sarkozy nastojao dovesti u pitanje opću sposobnost Segolene Royal da bude predsjednica države.

Kako javlja američki dnevnik, koji se istodobno tiska u New Yorku i Parizu, televizijsku je debatu gledao velik broj Francuza, iako debata sama vjerojatno nema neki dubok učinak na biračko tijelo Naime, prema jednoj anketi gotovo 90 posto glasača već zna za koga će glasati. Od sredine siječnja, ankete kontinuirano pokazuju da je Nicholas Sarkozy u prednosti.

Jedno od glavnih pitanja bilo je zašto je stopa ekonomskog rasta u Francuskoj niža od rasta u drugim velikim ekonomijama i kako to promijeniti. Sarkozy je rekao da je odgovor jasan – 'mi manje radimo od drugih – te se založio da Francuzi koji žele mogu ponovno raditi i duže od 35 radnih sati tjedno, što im zakon sada zabranjuje. Što će vam slobodno vrijeme ako nemate novca? – upitao se Sarkozy.

Segolen Royal je upitala Sarkozyja: ako vam toliko smeta radni tjedan od 35 sati, što ga niste ukinuli?

******

Dnevnik San Diego Union-Tribune piše o upozorenju koje su Sjedinjene Države i Europska unija uputile turskoj vojsci da se 'ne miješa u političku krizu'.

Suprotstavljeni akteri krize u Turskoj su vladajuća umjereno islamistička stranka premijera Redžepa Erdogana i – kako piše kalifornijski list - 'svjetovni establishment' koji se pribojava da se zemlja pod Erdoganovim vodstvom polako islamizira. Oporba u turskom parlamentu bojkotirala je izbor predsjednika, za kojeg je bio izabran jedan Erdoganov saveznik. Vrhovni sud Turske poništio je glasanje – zbog nedostatka kvoruma.

Vojska i sudstvo u Turskoj smatraju se glavnim stožerima svjetovne elite. Vojska je u prošlosti više puta otvoreno intervenirala u političkom životu zemlje.

Američka državna tajnica pridružila se Europskoj uniji, upozorivši vojsku da 'Washington podržava tursku demokraciju, ustavno uređenje, što znači da se rezultati izbora moraju poštivati' – piše dnevnik San Diego Union-Tribune.

XS
SM
MD
LG