Linkovi

Po slobodi medija Hrvatska dijeli s Crnom Gorom i Bolivijom 80. mjesto


Uoči Svjetskog dana slobode medija nekoliko je međunarodnih organizacija i udruga objavilo godišnja izvješća o stanju slobode medija i prava na pristup informacijama. Među njima nevladina organizacija za promicanje građanskih sloboda Freedom House sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, Organizacija za sigurnost u suradnju u Europi i Odbor za zaštitu novinara.

U godišnjem izvješću Freedom Housea zaključuje se da je tijekom 2006. godine zabilježeno opadanje medijskih sloboda u svijetu, s posebno zabrinjavajućim trendovima u Aziji, bivšem Sovjetskom Savezu i u Latinskoj Americi. U izvješću se ističe da je najkritičnija situacija u Aziji u zemljama kao što su Tajland, Šri Lanka i Pakistan zbog političkih nemira ili izvanrednih stanja. U izvješću se označava Argentinu, Venezuelu i Brazil kao zemlje gdje je došlo do smanjivanja slobode medija zbog postupaka države i sve lošijih sigurnosnih uvjeta. Sjedinjene Države, kao zemlja sa slobodnim medijima, nalaze se na šesnaestom mjestu kojeg dijele s Njemačkom, Estonijom i Irskom.

Među prvih deset zemalja na popisu Freedom Housea su europske zemlje, a prvo i drugo mjesto dijele Finska i Island. U novom izvješću je i Italija podignuta u status zemlje sa slobodnim medijima. Prošle godine bila je jedina zemlja članica Europske unije rangirana kao djelomično slobodna. Izvješće upućuje vrlo oštre kritike Rusiji za koju se kaže da nastavlja s agresivnom marginalizacijom neovisnih medija i da planira regulirati Internet. Situacija u Rusiji naziva se "užasnom" zbog ograničavanja medija, kao i zbog napada na novinare koji se kazneno ne gone. Rusija je se kao neslobodna medijska zemlja nalazi na 164. mjestu kojeg dijeli s Azerbedžanom.

U ovom izvješću je obrađeno 195 zemalja. Hrvatska dijeli s Crnom Gorom i Bolivijom osamdeseto mjesto kao djelomično slobodna zemlja u medijskom smislu. Hrvatska je napravila napredak u odnosu na prošlo izvješće, kada je s 39 bodova bila svrstana na 85. mjesto. U izvješću se ističe da su mediji u Hrvatskoj još uvijek pod utjecajem raznih političkih i ekonomskih interesa. Kao primjer navodi se vladin izbor upravnog vijeća Hine te suspenzije novinara na Hrvatskoj televiziji zbog emitiranja proustaški intoniranog govora predsjednika Mesića iz devedesetih. Freedom House navodi da je država i dalje najveći medijski vlasnik u Hrvatskoj te da se mediji – i državni i privatni - sve više koriste za promicanje poslovnih i političkih interesa svojih vlasnika.

Od hrvatskih susjeda, Slovenija se kao zemlja s potpuno slobodnim medijima nalazi na 39. mjestu kojeg dijeli zajedno s Australijom, Austrijom, Francuskom, Mađarskom i Japanom. Bosna i Hercegovina se nalazi, zajedno s Makedonijom i Filipinima, na devedeset i osmom mjestu, dok Srbija zauzima osamdeset četvrtu poziciju kao zemlja s djelomičnom slobodom medija. Na dnu ljestvice po slobodi medija kao neslobodne zemlje nalaze se Burma, Kuba, Libija, Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

Danas je objavljeno i izvješće Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi o pravnoj zaštiti prava na informaciju. U izvješću se obrađuje 56 zemalja, među njima i Hrvatska. Hrvatski dio izvješća pripremila je Misija OESS-a u Hrvatskoj i nevladina udruga GONG. Izvješće je sastavljeno na temelju popunjavanja upitnika, koje su zemlje članice potom dostavile OESS-u. U danas objavljenom dokumentu napominje se da je oko 70 posto zemalja OESS-a vratilo popunjeni upitnik. U izvješće OESS-a prikupljeni se podaci ne rangiraju niti ne analiziraju.

Dodajmo tome da je organizacija Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku objavila popis 10 zemalja u kojima postoji najmanje slobode medija na kojem dominiraju uglavnom afričke zemlje, ali je i Rusija visoko plasirana na trećem mjestu. Na prvom mjestu tog neslavnog popisa nalazi se Etiopija gdje su samo prošle godine vlasti zabranile 8 listova. Na drugom je mjestu Gambija a na četvrtom Kongo. Peta je Kuba, a potom slijedi Pakistan, Egipat, Azerbedžan, Maroko i Tajland.

XS
SM
MD
LG