Linkovi

Nagrada Global Citizen Award Miljenku Mikeu Grgichu


U ponedjeljak, 30. travnja, na šestodnevno putovanje, od New Yorka do Southamptona, sa oko tri tisuće putnika, kreće brod Queen Mary 2, najluksuzniji kruzer britanske brodarske tvrtke Cunard.

Na tom putovanju, Cunard će biti i domaćin neprofitnoj, humanitarnoj organizaciji Roots of Peace, Korijeni mira, koja će za svečanog ručka na brodu, pred njegovo isplovljavanje, uručiti posebnu, svoju prvu godišnju, nagradu dvjema osobama, za njihove doprinose plemenitoj misiji razminiranja – jordanskoj kraljici Noor i kalifornijskom vinaru Miljenku Mikeu Grgichu.

Kalifornijska organizacija Roots of Peace osnovana je 1997. godine, s misijom da svijet oslobodi od protupješačkih mina, da minska polja vrati u sigurna i plodna polja. Svojom akcijom Mines to Vines, ili Umjesto mina loza, organizacija je, u suradnji s američkim Državnim tajništvom, koje je podvostručilo sredstva prikupljena od nekolicine vinara iz Nape, te sa International Trust Fund i Hrvatskim centrom za razminiranje (CROMAC), upravo to i ostvarila u šest područja u Hrvatskoj. I uspješno nastavlja s istim programom i akcijama u nekoliko drugih zemalja… Afrike, Azije i Srednjeg Istoka.

Donošenje odluke o dodjeljivanju prve nagrade Global Citizen Award jordanskoj kraljici Noor i Miljenku Grgichu, kaže predsjednica organizacije Heidi Kuhn, bilo je prilično lako i logično. To dvoje “globalnih građana,” kaže ona, zadnjih je deset godina svoj život posvetilo uklanjanju mina u njihovim zemljama i svojim predanim radom inspiriralo druge diljem svijeta.

Njeno Veličanstvo kraljica Noor, koja je baklju preuzela od pokojne princeze Diane, predstavlja muslimansku zemlju i kulturu u kojoj od grožđa neće biti vina, ali u zemljama poput Afganistana, ističe Heidi Kuhn, loza je, uz pomoć Roots of Peace, zasađena da daje stolno grožđe i grožđice koje ta zemlja, potom, izvozi u druge, poput Indije, Pakistana…. loza je simbol, dodaje Heidi Kuhn, koji nas sve, bez obzira na vjeru, kulturu… povezuje i spaja.

“Na drugoj strani spektra ono je najbolje od fermentiranog grožđa, u kršćanskoj, židovskoj i drugim kulturama koje cijene dobra vina. Ima li boljega od Miljenka Grgicha, legendarnog Napinog vinara.” Kad slušamo Miljenka, lako i jednostavno bilo je i prikupljanje inicijalnih sredstava…

“Kad sam slavio 25. godišnjicu pariškog kušanja mi smo, što od ulaznica što od lutrije, skupili 65.000 dolara i sav taj novac dali u Roots of Peace. Onda je Heidi Kuhn to pokazala vladi u Washingtonu, oni su isto toliko dali njoj. S tom svotom, mojom donacijom kao i onom Roberta Mondavija, u iznosu od 24.000 dolara, te vladinom donacijom, Heidi Kuhn je otišla u Ujedinjene narode i oni su svotu podvostručili i tako je bilo sakupljeno oko 250.000 dolara za uklanjanje mina, u Hrvatskoj uglavnom.”

Za Miljenka Grgicha, kaže Heidi Kuhn, i njegov rad, imamo najdublje štovanje – g. 1976., kad je održana pariška degustacija, stavio je svojim vinom Napu, Kaliforniju, cijelu Ameriku, na vinsku kartu svijeta. Kad smo mu prišli s idejom za program “Mines to Vines,” odmah ju je i spremno prihvatio i tiho i skromno nastavio na tome raditi, s istom predanošću kao i u svom vinogradu.

Grgich: Danas trebamo mir više nego bilo što drugo

Tiho i skromno Miljenko komentira i vijest da je, zajedno s kraljicom Noor, izabran kao prvi kojemu organizacija Roots of Peace dodjeljuje tako prestižnu nagradu…

“Ja se osjećam počašćenim… nisam nikada mislio da će se to meni dogoditi u životu…rođen u selu Desnama, kraj Metkovića. Ali moji su mi roditelji dali put za budućnost, nisam nikada zaboravio deset zapovjedi Božjih. Imam srce veliko, za mir u svijetu, ali imam staro tijelo, ne mogu više doprinositi onoliko koliko bih htio, ali mir trebamo danas više nego išta drugo. Možda netko može poći mojim stopama sada, treba druge ohrabrivati na to isto.”

Ipak, ne krije ni uzbuđenje i ponos zbog ukazane počasti. Za tako važnu zgodu i tako birano društvo treba samo još smoking-odijelo izvaditi. Prisjeća se, kroz smijeh, kad ga je prvi puta morao odjenuti, prije puno godina, za važnu prezentaciju vina u New Yorku, u Rockefeller Centru, tada je trebalo nogavice na brzinu kratiti. “Osjećao sam se tada kao da to nisam više ja.” Hoće li francusku kapicu zadržati na glavi i za ovu priliku, uz smoking-odijelo? “Moram, jer navikao sam na to!”

Postavljanje mine košta tri, a uklanjanje tisuću dolara

Nakon svečanog ručka, kojemu će nazočiti mnogi diplomatski predstavnici u Sjedinjenim Državama kao i niz ličnosti iz američkog političkog i javnog života, brod QM2, sa tri tisuće putnika, kreće na put do Southamptona. Rad Heidi Kuhn i njene organizacije Roots of Peace nastavlja se tijekom tih šest dana….

“Svakog će jutra putnici imati priliku vidjeti video o radu Roots of Peace u tri zemlje… 10-minutni film CNN-a, Global Solutions, snimljen u Hrvatskoj, u Angoli i u Afganistanu. Održavat ćemo i svakodnevne seminare na brodu. Privilegiranim putnicima na krstarenju svijetom dat ćemo tako priliku koju, sigurna sam, nisu očekivali – da budu informirani po pitanju protupješačkih mina kojih u svijetu ima oko 70 milijuna. Postavljanje jedne košta tri dolara, uklanjanje jedne – tisuću dolara. Putnici luksuznog kruzera postat će svijesni Hrvatske, Afganistana, Angole… i jedne ružne, zle strane života i današnjeg svijeta. Sve dok u tlu ima mina, ljude u tim zemljama drži se taocima! Nemamo lijeka još za rak, nemamo lijeka za AIDS, neke su stvari još uvijek izvan naše kontrole, ali ima lijeka za mine – to je njihovo uklanjanje, polje po polje, zemlju po zemlju. Putnici QM2 imat će priliku za plemenitu, velikodušnu donaciju, priliku pridružiti se akciji, pozivu za mir u svijetu.”

Hrvatska kao primjer

I tvrtka Cunard, naglašava Heidi Kuhn, čijim brodom plove, po prvi put je pristala na takvu suradnju, po prvi puta to čini za jednu neprofitnu organizaciju.

“Voljeli bismo imati Hrvatsku kao primjer, kao prvu zemlju očišćenu od mina, kroz ovu našu suradnju s Mikeom Grgichem. To je moguće postići. Otkako smo počeli, u siječnju 2000. godine, situacija se uvelike popravila – sa milijun i dvjesto tisuća mina, taj smo broj sveli na nešto manje od pola milijuna. Voljeli bismo da Hrvatska bude naša prva zemlja u kojoj je sjeme terora pretvoreno u sjeme nade, sjeme mira. Želja nam je da ovom akcijom, na brodu QM2, potaknemo i vlade tih zemalja za koje radimo, ali i pojedince, njihove građane, da potaknemo američke i druge korporacije, da nam pomognu, da nam uzvrate istim svotama koje ćemo mi prikupiti tijekom ove akcije, ali i tijekom naših budućih kampanja za prikupljanje novčanih sredstava. Jer za uklanjanje mina iz zemlje, te metafore mržnje” rekla je na kraju razgovora Heidi Kuhn, “potrebno je, uz puno volje, i puno dolara.”

Po dolasku u Southampton, organizacija Roots of Peace predat će ček u iznosu od milijun američkih pennyja jednoj britanskoj organizaciji za razminiranje i njen rad u Angoli. Novac su dala američka djeca – njihov dar djeci koja moraju živjeti u područjima s minama, a inicijativu, inspirirana svojim posjetom i susretom s djecom u Dragalićima, započela Kyleigh Kuhn, kći Heidi Kuhn.

Dodjela nagrade Global Citizen Award nastavit će se, a organizacija Roots of Peace, koja ju dodjeljuje, želi nastaviti i nastavit će, kaže Heidi Kuhn, i sa svojim projektima u Hrvatskoj. Poziva na suradnju, u svakom obliku, svakoga i sve zainteresirane za uklanjanje mina iz preostalih područja – na svaki moj dolar, tvoj!, i eto dva!! Nije to tako nemoguća, neostvariva ideja!!

XS
SM
MD
LG