Linkovi

'Izazovi i nada' - 15 godina od rasnih nemira u Los Angelesu


Petnaest godina nakon velikih uličnih nereda u Los Angelesu, čelnici lokalnih zajednica u tom gradu tvrde da su rasne napetosti - koje su dovele do nemira - popustile. Međutim, u South Central Los Angelesu, četvrti u kojoj je pobuna 1992. eksplodirala, i danas postoje značajni problemi.

Do nemira je došlo nakon presude da četvorica policajaca nisu kriva za premlaćivanje crnca Rodneya Kinga. Snimka ovog slučaja bezrazložne policijske brutalnosti danima se emitirala na televiziji. U South Central Los Angelesu odluka porote izazvala je bijes. Došlo je do podmetanja brojnih požara, pljačke i nasilja.

Lokalni aktivist za građanska prava Jack Mack, danas predsjedava odborom građana koji prate djelatnost policije. Jack Mack kaže da je situacija u ovoj četvrti Los Angelesa danas bolja zbog investicija košarkaške zvijezde Magic Johnsona i drugih poslovnih čelnika u lokalnu ekonomiju: "Nema uopće sumnje u to. Kad ste pogledali uokolo prije petnaest godina, koliko se ja sjećam, vidjeli ste beznađe oko sebe. Sad nakon petnaest godina kad pogledate oko sebe vidjet ćete očigledne znake uspjeha. Tu je primjerice kino Magica Johnsona koje upošljava preko 300 mladih i prikazuje premijerne filmove u ovoj zajednici."

Kaže da prije 15 godina u ovom susjedstvu skoro uopće nije bilo supermarketa. Danas oni su posvuda. Crkve, različite građanske udruge i komunalne organizacije potakle su gradnju novih kuća, stanova i biznisa….

Alice Harris bavi se problemima četvrti Watts već 40 godina. Vidjela je kako se četvrt mijenja od većinske crnačke u onu u kojoj živi pomiješano stanovništvo crnaca i Latinoamerikanaca. Nakon nereda 1992. godine utemeljila je organizaciju Roditelji za Watts, kako bi približila Amerikance afričkog podrijetla i useljenike iz južnoameričkih zemalja.

"I rekli smo, nećemo se iseliti, poboljšat ćemo stanje. Okupit ćemo mlade i nećemo im dopustiti da se međusobno tuku i ubijaju. Tako je nastala organizacija Roditelji za Watts, kako bi se crnačke i latino obitelji okupile, kako bi se okupila djeca i kako se ne bi međusobno ubijali" - kaže Alice Harris.

Ona je u svojoj četvrti preživjale i nerede 1965. i ove iz 1992. Prisjeća se vremena kad nije bilo bolnice u South Central Los Angelesu, a taksisti su odbijali voziti u taj dio grada. "U Wattsu danas možete naći taksi. Imamo bolnicu. Dakle, možda nije sve kako bi trebalo biti, međutim, sigurno nije ni loše kako je nekad bilo."

Priljev kapitala pomogao je tom oporavku i čelnici ove zajednice kažu da se South Central izmijenio i na drugi način od 1992. godine. Kažu i dalje ima problema, od nasilja uličnih bandi do neuposlenosti, međutim, očaj koji je nekoć prevladavao ovom četvrti Los Angelosa ustuknuo je pred osjećajem nade. Kažu da se četvrt možda nije posve oporavila, ali je u boljem stanju negoli je bila.

XS
SM
MD
LG