Linkovi

Legalnost pobačaja - jedno od glavnih pitanja na sljedećim predsjedničkim izborima


Jedna od vjerojatno najkontroverznijih tema sljedećih američkih predsjedničkih izbora bit će pravo na pobačaj. Žučne diskusije obnovila je nedavna presuda Vrhovnog suda.

Presuda predstavlja vjerojatno najznačajniju pobjedu protivnika legalizacije pobačaja u posljednjih više od trideset godina. Pobačaj je u Sjedinjenim Državama legaliziran 1973. godine, presudom Vrhovnog suda Roe vs. Wade. Sada se Vrhovni sud izjašnjavao o ustavnosti zakona koji zabranjuje pobačaje u najkasnijem stadiju trudnoće, u posljednja tri mjeseca – koji su do sada imali isti pravni tretman kao i ostali pobačaji. Proglasio ga je ustavnim.

Građanske udruge koje žele da se pobačaj potpuno zabrani pozdravile su ovu presudu te najavljuju nove parnice, na lokalnoj razini, u saveznim državama. Anne Scheidler, izvršna direktorica organizacije koja se zove Pro Life Action League, govori o budućim planovima: "Nastavit ćemo se boriti protiv bilo kakve vrste pobačaja. Dobro je da je sud dopustio ograničenje, kada su u pitanju pobačaji u najkasnijoj fazi. Pobačaj je tragičan događaj za sve – za majku, za bebu, za oca djeteta. Svi pate."

Pristaše prava na pobačaj smatraju da je Vrhovni sud nedavnom presudom zabranio vrstu pobačaja koja je razmjerno rijetka, ali je ipak važna jer štiti zdravlje majke. Kate Michelman, dugogodišnja aktivistica u borbi za legalnost pobačaja, smatra da će ova presuda imati negativan efekt, jer neće biti i posljednja: "Ova presuda predstavlja prijetnju zdravlju žena, pacijentica, kao i povjerljivom odnosu između liječnika i pacijentice. Također, ona je i prijetnja temeljnom dignitetu žene. Ako u Vrhovni sud dođe još jedan konzervativni sudac, presuda Roe vs. Wade iz 1973. – koja je legalizirala pobačaj - bit će ukinuta."

Za zabranu pobačaja u najkasnijem stadiju trudnoće glasalo je pet od devet članova Vrhovnog suda, neznatna većina. Odnos snaga u Vrhovnog sudu, između konzervativaca i liberala, komentira Andrew Cohen, pravni analitičar na televizijskoj mreži CBS: "Odnos snaga ne ide u prilog pristašama prava na pobačaj. Svjedoci smo izrazitog pomaka na desno. To brine mnoge, pogotovo aktiviste koji se bore da pobačaj ostane legalan."

Pobačaj bi mogao biti jedna od prominentnijih izbornih tema 2008. godine, kada će se birati predsjednik te pun saziv Zastupničkog doma kao i trećina Senata. O tome govori Tom deFrank, novinar dnevnika New York Daily News: "Pobačaj je područje za koje se može reći da je tu predsjednik Bush postigao određen pomak. U sud je imenovao dva konzervativna suca, Johna Robertsa i Samuela Alita, koji su glasali u prilog ovoj zabrani. Ova će činjenica 2008. godine mobilizirati aktiviste s obje strane."

Predsjednik Sjedinjenih Država naime imenuje suce Vrhovnog suda i sljedeći će predsjednik na izvjestan način time 'zacementirati' sudsko stajalište o pobačaju – možda i za sljedećih nekoliko desetljeća.

XS
SM
MD
LG