Linkovi

Sve više Iračana traži azil na Zapadu


Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice izvještava o značajnom povećanju broja Iračana koji traže politički azil u zapadnim zemljama. Medju osobama koje traže azil u 36 industrijski razvijene zemlje najviše ih je iz Iraka, bilježi UNHCR.

U izvještaju UNHCR-a se navodi da je broj Iračana koji traže azil u protekloj godini povećan za 77 posto, dostigavši 22 tisuće. Od kako je Saddam Hussein zbačen s vlasti, to je najveći godišnji rast broja molbi za politički azil. 2002. godine kada je Saddam Hussein još uvijek bio na vlasti, 50 tisuća Iračana tražilo azil u Evropi i drugim razvijenim zemljama svijeta.

Glasnogovornik Povjerenstva za izbjeglice, Ron Redmond je izjavio da su tijekom Sadamovog režima Iračani uglavnom bježali iz zemlje zbog progona, no sada uglavnom odlaze zbog općeg nasilja, rata i progona. On kaže da je vrlo teško reči koliko je točno Iračana napustilo zemlju.

"Teško je reći koliko ih je u stvari otišlo iz Iraka zato što je sve teže i teže napustiti zemlju. No, mi se bojimo da će situacija u Iraku prije biti gora nego bolja, i vidjeti ćemo povećani broj Iračana koji bježe unutar i van zemlje."

Broj Iračana koji su prebjegli u zapadne zemlje je mali u odnosu na broj od dva milijuna Iračana koji su prebjegli u susjedne zemlje - Siriju i Jordan. Visoki povjerenik za izbjeglice također izvještava o dva milijuna ljudi koji su prognanici unutar Iraka. U izvještaju se navodi da je oko 9000 tisuća Iračana prošle godine zatražilo azil u Švedskoj, a iza nje po broju zamolbi slijede Nizozemska, Njemačka i Grčka. U Americi je registrirano 537 zamolbi za azil. Ron Redmond je izjavio da se Amerika složila da povisi kvotu broja izbjeglica te su obećali primiti oko 7000 Iračana ove godine.

"UNHCR brzo identificira i registrira kandidate za preseljenje ne samo u Ameriku, nego i u druge zemlje. Naš cilj ove godine je preseljenje 20 tisuća najtežih slučajeva-žrtve mučenja, nasilja, teški medicinski slučajevi, novinari koji su proganjani te druge osobe koje su u sličnim kategorijama."

Što se ostalih zemalja tiče, Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice već petu godinu za redom bilježi pad broja zamolbi za azil što znači da se poboljšavaju uvjeti u mnogim zemljama, a istovremeno i to da su se pooštrili propisi primanja izbjeglica u mnogim zapadnim zemljama.

XS
SM
MD
LG