Linkovi

Kosovo - novi povod razilaženja SAD-a i Rusije


Na marginama seminara naslovljenog "Sjedinjene Države i Rusija" govorilo se i o budućnosti Kosova. Može li rješenje statusa te pokrajine postati značajni kamen spoticanja u američko-ruskim odnosima?

Ono što neki stručnjaci definiraju kao ponovno pojavljivanje simptoma Hladnoga rata u stvari je pretjerivanje. To je bio glavni zaključak sudionika okruglog stola održanog u Centru Nixon u Washingtonu. Pa ipak, niti ruski, niti američki predstavnici nisu mogli iznijeti ocjenu da su odnosi između dvije zemlje na pravom putu. Štoviše, izgleda da se suradnja između Washingtona i Moskve događa samo u onim slučajevima kad se njihovi interesi strogo poklapaju, a to, kaže predsjednik Centra Nixon, Dmitri Simes, često nije dovoljno.

Zapadni model demokracije, kako ga prezentiraju Sjedinjene Države, nije prihvatljiv za Rusiju. Sjedinjene Države i Europska unija ne predstavljaju uzore za Rusiju te intenzivno promoviranje američkih interesa u područjima interesne zone bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito u Ukrajini i Gruziji. Američki plan razmještanja obrambenog raketnog štita u Češkoj i Poljskoj, navodi Simes, također iritira Rusiju. Zbog svega ovoga ne iznenađuje da čak i jedno manje važno pitanje, kao što je status Kosova, ima eksplozivni potencijal. Simes poziva na oprez jer bi Rusija mogla učiniti slučaj Kosova presedanom za pitanja Abkhazije i Južne Osetije.

"Rusi ne mogu zaustaviti neovisnost Kosova. Ali mi ne možemo zaustaviti Abkhaziju i Južnu Osetiju da se odcijepe od Gruzije. Vjerujem da je ovo prvi put u mnogo, mnogo godina da imamo potencijal za izbijanje vojnog sukoba."

Rusija bi se naročito mogla naljutiti ukoliko Kosovo dobije neovisnost bez odobrenja Ujedinjenih naroda. To bi, kaže Simes, podsjetilo Rusiju na njenu irelevantnost 1999. godine tijekom NATO-ove kampanje bombardiranja Srbije. Ukazujući na neizbježnost neovisnosti Kosova, što smatra logičkim slijedom događaja nakon NATO-ove kampanje prije osam godina, Simes ističe da ipak postoji jedna opcija na koju bi Srbija nevoljko mogla pristati. Rusija bi dala svoj blagoslov novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o Kosovu ili bi se suzdržala od veta ukoliko bi se postigao sporazum na koji bi Srbija mogla pristati.

"Podjela Kosova. Kad bi Srbija mogla dobilti ne male enklave i kantone već veće područje sjevernog Kosova oni bi mogli pristati na sporazum, a Rusija bi dala zeleno svjetlo novoj rezoluciji. Kosovo time ne bi postalo presedan za Abkhaziju i Južnu Osetiju jer bi došlo do glasovanja u Ujedinjenim narodima."

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Juri Ushakov nije htio komentirati moguće scenarije konačnog rješenja statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG