Linkovi

EU traži od Irana trenutno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenih Britanaca


Europska unija pozvala je na trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu 15 britanskih mornara i marinaca koje je Iran zarobio prošlog tjedna. Nakon sastanka u Njemačkoj, ministri vanjskih poslova Unije upozorili su Iran da će Europska unija poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko ne dođe do puštanja britanskog osoblja.

Ministri kažu da svi dokazi upućuju na to da su se se u trenutku zarobljavanja britanski mornari nalazili u iračkim teritorijalnim vodama te da njihovo zarobljavanje predstavlja kršenje međunarodnog prava. Iranci pak tvrde da su Britanci bili u njihovim teritorijalnim vodama.

Britanski premijer Tony Blair kritizirao je Teheran zbog objavljivanja videa zarobljenog britanskog osoblja kazavši da se njihovim pokazivanjem i manipuliranjem samo pridonosi osjećaju zgražanja nad Iranom. Britanski čelnik vjeruje da je njihovo puštanje na slobodu jedini način za rješavanje krize. Glasnogovornik američke administracije izjavio je da se radi o pitanju koje trebaju riješiti London i Teheran, ali je dodao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Britaniji na bilo koji način koji britanske vlasti ocijene učinkovitim.

XS
SM
MD
LG