Linkovi

Udruženim snagama u borbi protiv gladi


U Senatu je otpočet proces sagledavanja američke uloge u osiguravanju međunarodne pomoći u hrani. Pred senatorima su svjedočili pripadnici raznih skupina iz cijelog svijeta, a koje se brinu za raspodjelu pomoći. Njihova je poruka bila – moramo se svi zajedno boriti protiv najveće prijetnje po javno zdravlje – gladi.

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu, James Morris, poziva Sjedinjene Države da se više usredotoče na eliminiranje gladi u svijetu. On kaže da svakog dana od gladi i neishranjenosti umire 25 tisuća osoba, od toga čak 18 tisuća djece!

"Govorimo često o tsunamiju u kojem je živote izgubilo 250 tisuća ljudi. Od gladi i posljedica neishranjenosti mi u svijetu svakog mjeseca svake godine imamo tri tsunamija!»"

James Morris kaže da su Sjedinjene Države tijekom posljednjeg desetljeća sudjelovale s oko 55 posto u ukupnoj pomoći u hrani u svijetu. No, naglasio je, Washington treba činiti i više osobito prema djeci, odnosno prema 400 milijuna dječice za koju se zna da nemaju što jesti.

"Prije nekoliko tjedana Island je omogućio da za svako dijete u toj zemlji hranimo jedno dijete u Africi, Luksemburg je dao slično obećanje, Kanada se obvezala da će dati veliku pomoć."

Abbas Mohamed je izbjeglica iz Somalije koji je preživio zahvaljujući pomoći u hrani. Sada živi u Sjedinjenim Državama gdje je dobio punu stipendiju za studiranje na prestižnom sveučilištu Princeton.

"Mi izbjeglice vjerujemo da je obrazovanje vrlo važno. Kada se vratimo u naše zemlje, a ja sam iz Somalije, mi više nećemo imati ovakav ustroj, nećemo imati ovako uređeno društvo kao u Americi, ali vratit ćemo se kući kao obrazovani ljudi. Znate, ne možete pohađati školu dok ste gladni."

Abbas kaže da je glad temeljni problem te kada ljudi, osobito mladi ljudi, imaju dovoljno hrane, onda mogu postići bilo kakav cilj.

“Posvuda možete naći vrlo talentirane osobe, ali njihovi se talenti rasipaju. Ukoliko im netko može pomoći, onda će i oni biti u stanju pomoći sebi, ali i drugima, odnosno svojim zajednicama i svojoj domovini.”

James Morris je odgovorio na kritike koje su upućuju na rad humanitarnih agencija da nemaju dobar pregled situacije, osobito kada one obavljaju svoj posao pod vladinim skrbništvom:

“Kada vidite da prosječan sedmogodišnji dječak u Sjevernoj Koreji 20 centimetara niži i devet kilograma lakši od svog vršnjaka iz Južne Koreje, mi jednostavno moramo biti tamo da pomognemo ljudima.”

Veliki problem su sve veće cijene i sve veći broj gladnih u svijetu tako da ista svota novca danas ne osigurava istu pomoć kao prije šest godina. Predsjednik Bush je, inače, zatražio da se za iduću godinu za borbu protiv globalne gladi, izdvoji milijardu i 200 milijuna dolara, dok američki Kongres razmatra da se osigura dodatnih 350 milijuna dolara za humanitarni program “Hrana za mir.”

XS
SM
MD
LG