Linkovi

CSM: Pomirenje umjesto podjela - kroz nove povjesne udžbenike


Christian Science Monitor donosi tekst pod naslovom «Kako bi se izbjeglo - mi protiv njih - ponovno napišimo povijest». Dopisnica bostonskog dnevnika iz Atene izvještava o skupu više od 60 povjesničara iz zemalja od Hrvatske do Turske koji žele promijeniti način na koji se povijest predaje na Jugoistoku Europe kako bi se potaknulo pomirenje umjesto podjela. Iza ovog projekta stoji Centar za demokraciju i pomirenje u Jugoistočnoj Europi sa sjedištem u Grčkoj.

Ti povjesničari žele sastaviti novu seriju povijesnih udžbenika u kojima će se govoriti o najkontroverznijim razdobljima u regiji. Knjige se prevode na deset jezika, a obrađuju modernu povijest iz različitih perspektiva i uz izdvatke iz povijesnih dokumenata kako bi se suprotstavili nepreciznim intepretacijama, navodi Christian Science Monitor.

New York Times piše o nevladinoj organizaciji Vijeće za američko-islamske odnose koja se u posljednje vrijeme prometnula u najglasnijeg zagovaratelja prava američkih muslimana te – istodobno – u predmet rasprostranjene sumnje.

Javno proklamirani cilj te organizacije je širenje razumijevanja Islama te zaštita građanskih sloboda. Njeni suradnici često bivaju intervjuirani na televiziji, citirani u novinama, a direktor Vijeća sastao se i s predsjednikom Bushom. No, iza scene, u Washingtonu se vodi debata o ovoj organizaciji, načinima njenog financiranja i motivima. Manja skupina kritičara pokušala je dokazati – za sada bezuspješno – da ova organizacija ima veze s Hamasom i Hezbollahom, koje je američka vlada proglasila terorističkim organizacijama.

XS
SM
MD
LG