Linkovi

Engleski za useljenike


Danas, više useljenika stiže u Sjedinjene Države nego ikad prije. Da bi ovi imigranti mogli uživati sve gospodarske i kulturne mogućnosti koje im se ovdje pružaju, znanje pisanog i govornog engleskog jezika je ključno. No, nedavna istraživanja pokazuju da je potražnja za tečajevima engleskog jezika daleko veća nego li ponuda. To ograničava mogućnosti nogih useljenika da se uključe u američko društvo.

Već je pati sat današnjeg predavanja intenzivnog tečaja engleskog jezika u Riverside Language Programu, u Upper West Side-u Manhattana - a Nina iz Ukrajine, i njene kolege sa Haitija, iz Kine, Meksika Brazila i Uzbekistana još uvijek obraćaju punu pozornost. Nina živi u Sjedinjenim Državama već četiri godine. Ona kaže da joj ovaj tečaj daje nadu da će jednog dana napokon uspjeti usavršiti engleski jezik.

Nada se ako uznapreduje u engleskom jeziku, da će uspjeti pohadjati koledž, i u budućnosti naći dobar posao. I uistinu, dobro poznavanje engleskog jezika je ključno da bi se imigranti osjećali kod kuće u Americi, kaže Phyllis Berman, koji je osnovao Riverside Language Program prije gotovo trideset godina.

"Poznavanje engleskog jezika je zaista od primarne važnosti. Ukoliko useljenici ne govore engleski jezik, neće moći zaradjivati za život, neće biti u istom svijetu kao njihova djeca. Kako njihova djeca budu odrastala u ovom svijetu, i funkcionirala u ovoj zemlji, imigranti neće moći sebe vidjeti kao ozbiljne, profesionalne ljude. Stoga, uvidjamo i mi i oni sami da je engleski jezik za njih ključ života kakvog žele."

Upravo to je razlog zašto su stručnjaci toliko zabrinuti trenutnom nedostatnom ponudom tečajeva engleskog jezika u Sjedinjenim Državama, dok u isto vrijeme, i broj novih imigranata, a i američko gospodarstvo, rastu. Prema jednom istraživanju neprofitne organizacije Center for an Urban Future, koja se bavi istraživanjima radnih uvijeta i ekonomskog razvoja u saveznoj državi New York, samo pet posto imigranata koji slabo govore engleski jezik trenutno pohadja tečajeve da usavrše svoje znanje jezika.

A u čitavoj Americi, deseci tisuća imigranata su na listama čekanja da pohadjaju tečajeve engleskog jezika. Stručnjaci kažu da jedan od razloga za ovakvo pomanjkanja tečajeva engleskog jezika, leži u smanjenoj financijskoj potpori od strane vlade za usluge koje se pružaju imigrantima, kao što su zdravstvena skrb i obučavanje za posao. Tara Colton, iz organizacije Center for Urban Future, kaže da nedostatak tečajeva engleskog jezika škodi ne samo imigrantima, nego i američkom gospodarstvu.

"Mi na to gledamo kao na investiciju, i u radnike, koji mogu napredovati u karijeri, ali i u naše gospodarstvo. Gospodarstva mnogih velikih gradova, kao i manjih ruralnih sredina se dramatično mjenjaju. Kompjuteriziranost je dovela do toga da uposlenici više nemogu uznapredovati dalje od početnih pozicija bez poznavanja kompjuterske tehnologije. Ako nemogu naučiti sigurnosne upute koje trebaju, ako nemogu komunicirati sa svojim poslodavcima, nemogu napredovati do upravnih pozicija. U današnjoj globalnoj ekonomiji, čak i najmanje tvrtke moraju suradjivati sa drugim tvrtkama. Dakle vrlo je teško napredovati ukoliko ne znate barem nešto engleskog jezika."

U prošlosti, mnogi predavači engleskog jezika bili su volonteri ili ljudi kojima je engleski materinji jezik, bez ikakvih značajnih formalnih kvalifikacija. No, u posljednje vrijeme, tečajevi su postali više tehničke prirode, što ih čini i skupljima. To je značilo da se troškovi tečajeva prebacuju sve više na privatne institucije koje su iznad ekonomskih mogućnosti mnogih imigranata. No, ima i nekih pozitivnih pomaka. Neke privatne tvrtke stvaraju partnerstva sa vladinim agecijama i lokalnim grupama. Neke druge tvrtke pak, plaćaju svojim uposlenicima redovitu plaću za sate provedene na tečajevima jezika, ukoliko vlada plati njihove učitelje i knjige.

XS
SM
MD
LG