Linkovi

Unatoč velikih gubitaka al-Qaida se i dalje pokušava domoći oružja za masovno uništavanje


Vodeći američki obavještajci izražavaju sve veću bojazan da se Osama bin Laden i njegova teroristička mreža al-Qaida pregrupiraju u plemenskim područjima Pakistana. Analitičari kažu da, unatoč velikim pretrpljenim gubitcima u proteklih pet godina, članovi al-Qaide i dalje se pokušavaju domoći oružja masovnog uništavanja.

U teško prohodnim planinama duž granice između Pakistana i Afganistana al-Qaidini čelnici počeli su ponovno uspostavljati kontrolu nad terorističkim mrežom. Američki dužnosnici navode da raspolažu sa sve više dokaza da su bin Laden i njegov zamjenik, Ayman al-Zawahiri počeli s pripremanjem operacija uključujući uspostavu manjih logora za vojnu obuku.

Novi krovni direktor američkih obavještajnih službi, Mike McConnell, kaže da al-Qadini čelnici nastavljaju s planiranjem napada protiv Sjedinjenih Država i drugih meta s ciljem nanošenja masovnih žrtava. "Al-Qaida, zajedno s drugim terorističkim skupinama, pokušava se domoći kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih oružja ili materiala. Al-Qaida, također, pokušava ojačati operativne veze između njihovih logora u Pakistanu te suradničkih terorističkih organizacija diljem Srednjeg istoka, Sjeverne Afrike i Europe".

Ranije su američki obavještajci procjenjivali da bin Laden i drugi čelnici al-Qaide nisu u stanju učinkovito komunicirati sa svojim sljedbenicima te da više služe kao inspiracija za buduće terorističke napade. Profesor Bruce Hoffman, stručnjak za terorizam pri Sveučilištu Georgetown, kaže da ponovno jačanje al-Qaide znači korak unatrag u ratu protiv terorizma. "Sad, po prvi put od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, vidimo da se ponovno otvaraju manji logori al-Qaide. Ne radi se o velikim objektima kao što je to bio slučaj prije u Afganistanu, ali svejedno se radi o veoma uznemirujućem razvoju događaja".

Analitičari kažu da je pogranično područje Pakistana postalo središte aktivnosti militanata nakon što je pakistanska vlada postigla sporazum s plemenskim vođama. U sklopu sporazuma vojska se povukla u svoje vojarne u zamjenu za okončanje lokalne podrške al-Qaidi i talibanima. Američki obavještajci kažu da sporazum nije ispoštovan te da borci al-Qaide i talibana sada vide plemenska područja kao utočišta iz kojih mogu pokretati napade na američke i koalicijske snage u Afganistanu. Umirovljeni pakistanski general Talat Masood, koji trenutno radi kao analitičar za sigurnosna pitanja, kaže da su plemenska područja kao stvorena za skrivanje militanata. "Radi se o izrazito planinskim područjima i oni se lako stapaju s lokalnim stanovništvom. Radi se o tipičnoj gerilskoj taktici. Najgore je to što oni imaju istinsku podršku stanovništva".

Američki dopredsjednik Richard Cheney nedavno je posjetio Pakistan i izrazio bojazan zbog jačanja al-Qaide. Dan kasnije, u Afganistanu, na bazu u kojoj je odsjeo talibani su izveli samoubilački napad u kojem su najmanje 22 osobe poginule. Profesor Bruce Hoffman kaže da su tijekom pet godina američkih napora za hvatanje čelnika al-Qaide oni pokazali sposobnost prilagodbe i nastavljanja planiranja napada. Hoffman dodaje da al-Qaida danas funkcionira onako kako je Osama bin Laden i zamislio: teroristički čelnici planiraju velike napade te potiču sljedbenike da ih izvode diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG