Linkovi

Predsjednička utrka 2008. intenzivirala sve puno ranije negoli se očekivalo


Po prvi put od predsjedničkih izbora 2000. godine republikanci su angažirani u žestokom nadmetanju za dobivanje stranačke nominacije na izborima 2008. Zasad utrka je imala nekih iznenađujućih preokreta.

Nedavno provedena anketa javnog mnijenja pokazala je da bivši gradonačelnik New Yorka Ruddy Giuliani uživa najveću podršku među republikanskim predsjedničkim kandidatima. Gospodin Giuliani vodi u odnosu na senatora Johna McCaina iz Arizone u omjeru 44 naprama 21 posto, unatoč tome što se McCaina već dugo vremena smatra vodećim kandidatom republikanaca na predsjedničkim izborima 2008. godine. Mnogi komentatori političkih zbivanja smatraju da će Giuliani imati problema u osvajanju nominacije jer konzervativni glasači ne vole njegovu podršku pravu na pobačaj, pravima homoseksualaca i uvođenju zakonskih mjera u kontroli nošenja oružja.

Međutim, zasad Ruddy Giuliani prkosi svim stereotipovima i kako se čini mnogi konzervativci cijene njegove čelničke sposobnosti koje je iskazao nakon terorističkih napada 2001. godine, kad je stekao reputaciju na nacionalnoj razini. Nedavno se bivši newyorški gradonačelnik obratio skupini konzervativnih aktivista na skupu u Washingtonu gdje je priznao da postoje razlike. "Ne slažemo se svi sa svime. Ja se ne slažem ni sam sa sobom o svemu. A ono bitno u predsjedničkim izborima je da ustanovite kome vjerujete najviše, te što mislite koja su najvažnija pitanja za zemlju u nekom određenom trenutku. Mi vjerujemo također u mnoge iste stvari".

Početni uspjeh gospodina Giulianija u anketama došao je na uštrb senatora McCaina. Neki konzervativci su oprezni glede McCaina zbog njegove podrške reformi financiranja političkih kampanji i imigracije, kao i činjenice da je McCain bio jedan od rijetkih republikanskih kanididata koji se nije obratio Konferenciji konzervativne političke akcije koja je održana u Washingtonu – primjećuje analitičar Larry Sabato. "Tijekom nekoliko proteklih mjeseci McCain je izgubio podršku, a Giulianim ju je dobio. Ne vjerujem da to znači da će Giuliani biti nominiran, ali znači da mnogi republikanci imaju dvojbe glede McCainea".

McCian radi na tome da ponovno stekne politički zamah koji je pokrenuo kad se natjecao u tijesnoj utrci za republikansku nominaciju s teksaškim guvernerom Georgeom W. Bushom 2000. godine. Međutim, John McCain je sad jedan od najvećih predsjednikovih pristaša glede rata u Iraku i sam priznaje kako bi njegova politička sudbina sljedeće godine mogla biti povezana s time hoće li naposljetku Sjedinjene Države preuzeti kontrolu nad tim kod kuće sve nepopularnijim ratom. "Mislim da taj novi general i ta nova strategija mogu uspjeti. I imat ćemo neke pokazatelje u ranoj fazi razmještanja, međutim, neke druge nećemo moći vidjeti još dosta dugo".

Politički analitičari smatraju da je McCainova podrška novoj strategiji politička kocka, uzevši u obzir ispitivanja javnog mnijenja koja ukazuju na to da ne uživa podršku javnosti…Drugi republikanski pretendenti naporno rade na tome da prošire nominacijsku bitku dalje od McCaina i Giulianija.

Bivši guverner Massachuusettsa Mitt Romney na spomenutoj konferenciji konzervativaca u Washingtonu osvojio je najveću podršku plasiravši se ispred Giulianija, senatora iz Kansasa Sama Brownbacka i McCaina. "Sad je vrijeme, ovo je mjesto da povedemo veliku koaliciju snage za naše obitelji, za našu budućnost, za Ameriku. Bog Blagoslovio Sjedinjene Američke Države".

Romney je jedan od kandidata koji se nada da će uspjeti privući konzervativne glasače koji čine najznačajniji blok podrške unutar Republikanske stranke. Inače, analitičari ukazuju na to da se predsjednička utrka 2008. intenzivirala znatno ranije negoli je to većina očekivala. Do prvih stranačkih skupova za izbor delegata i stranačkih izbora ostalo je još deset mjeseci.

XS
SM
MD
LG