Linkovi

Sljedeći korak u zaustavljanju ilegalne imigracije


Slijedi kratki pogled na današnja izdanja američkih listova. Jutrošnji Christian Science Monitor uključuje se u raspravu o ilegalnoj imigraciji i reformi imigracijskog sustava u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Bush će ovaj tjedan posjetiti Meksiko, upravo na vrijeme. Meksiko se sprema poduzeti strože mjere glede ilegalnih prelazaka granice – ne iz Meksika u Sjedinjene Države već iz drugih južnoameričkih zemalja u Meksiko, jer previše imigranata oduzima radna mjesta Meksikancima. Kao kontrast tome, Meksiko je prošle godine počeo dijeliti svojim državljanima besplatne zemljovide na kojima se pokazuje koji su najsigurniji putovi za ilegalni ulazak u Sjedinjene Države. Ne čudi stoga da mnogi Amerikanci imaju poteškoća s potezima koji se vuku u Kongresu kako bi se osigurao "put do državljanstva" za veći dio od 12 milijuna ilegalnih useljenika, koliko se procjenjuje da ih ima u Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će zakonski prijedlog u tom smislu biti predstavljen u Senatu vrlo skoro, a senatori se nadaju da bi do svibnja mogao biti i usvojen. Međutim, sve dok Sjedinjene Države ne demonstriraju sposobnost da mogu strogo i na dugu stazu osiguravati granicu i ne provedu kampanju protiv osoba koje ilegalno zapošljavaju ilegalne useljenike – pita se današnji Christian Science Monitor – zašto bi Kongres stvorio još jednu pogodnost za nezakonito prelaženje granice.

New York Times u današnjem izdanju donosi izvješće iz Pekinga u kojem se govori o naglom ubrzanju kineske vojne potrošnje. Jučer je Kina objavila svoje najveće povećanje vajne potrošnje u posljednjih pet godina, razvoj događaja koji je brzo potaknuo Sjedinjene Država da obnove pozive kineskoj vojsci na transparentnost o opsegu i namjerama svog kontinuiranog i naglog povećavanja oružanih snaga. Glasnogovornik kineskog Parlamenta je izjavio da je Kina povećala vojnu potrošnju za 17,8 posto na oko nešto manje od 45 milijardi dolara. Po njegovim riječima, kineska se vojska mora modernizirati, jer je to važno za nacionalnu sigurnost.

Međutim, kineska nastojanja glede te modernizacije, konkretno kampanja razvoja tehnološki suvremenih oružanih sustava, izazivaju zabrinutost od Washingtona, preko Tokyja pa do New Delhija, gdje dužnosnici strahuju da bi modernizacija mogla biti ofenzivne prirode u istoj mjeri u kojoj Kina tvrdi da je obrambene. U siječnju Kina je u svemiru uništila jedan svoj satelit, što je mnoge preplašilo da bi moglo doći do svemirske utrke u naoružanju. Ta dostignuća – piše jutrošnji New York Times - odražavaju kinesku koncentraciju na znanstveni i tehnološki razvoj i plodovi su više od desetljeća dugog povećavanja vojne potrošnje Pekinga.

XS
SM
MD
LG