Linkovi

Kako predavati globalno zatopljavanje u školama?


Znanstvenici, poslovni direktori i političari ovih dana sve više govore o globalnom zatopljavanju. No što o tome misle budući stručnjaci? Današnju mladež zanima problematika globalnog zatopljavanja no u školama je teško govoriti o toj temi, jer znanstvenici nisu postigli konsenzus oko tog pitanja.

Na ovogodišnjem skupu Američke udruge za promicanje znanosti istaknuti klimatolozi su iznijeli najnovije nalaze. Predsjednik ove organizacije, John Holdren, koji je i sam stručnjak za okoliš, rekao je da će odgovor na izazov biti teži i skuplji što se dulje bude čekalo na akciju. On je, također, ukazao na važnost edukacije mladih o ovom problemu, a isto je rekla i Susan Solomon, članica panela Ujedinjenih naroda koji proučava klimatske promjene.

"Mislim da je veoma važno upoznati mlade s problemom. Oni su jako zainteresirani za njega jer se radi o nečemu za što mogu okriviti svoje roditelje te se mogu pitati u kakvom će svijetu živjeti i što su im roditelji ostavili u naslijeđe. Dakle, vjerujem da je edukacija mladih važan prioritet."

U nekim dijelovima svijeta nije teško podučavati klimatske promjene. Na dalekom otoku Aljaske, Shishmaref, učenici iz prve ruke mogu vidjeti posljedice globalnog zatopljavanja. No za većinu djece klimatske promjene su nešto o čemu mogu čitati u udžbenicima. Problem je u tome što mnogi udžbenici ne odražavaju najnoviji konsenzus znanstvene zajednice.

Neke od tih knjiga, naime, napisane su prije par godina, a problem je i u tome što i u nekim dijelovima unutar znanstvene zajednice pitanje globalnog zatopljavanja ostaje kontroverzno. Predsjednik Nacionalne udruge učitelja znanosti, John Whitsett, kaže da izdavači pokušavaju zaobići kontroverzu.

"Globalno zatopljavanje, efekt staklenika, globalne klimatske promjene…ništa od toga nije opširnije obrađeno u glavnim udžbenicima. To je posljedica prošlih političkih pritisaka zbog kojih udžbenici s takvom problematikom vjerojatno ne bi naišli na veću prodaju u nekim dijelovima zemlje."

Kao rezultat toga učitelji često sami pripremaju lekcije. Neki prikazuju učenicima film Ala Gorea «Neugodna istina». Drugi pak koriste interaktivne vježbe koje je pripremilo Sveučilište Princeton. Poznavatelji prilika kažu da koriste sva moguća sredstva kako bi se odgovorilo izazovu globalnog zatopljavanja. Radi se o problemu koji je John Holdren iz Američke udruge za promicanje znanosti nazvao "možda najtežim problemom bilo koje vrste koji je ljudska civilizacija ikada stvorila".

XS
SM
MD
LG