Linkovi

Rekordni američki deficit intenzivira rasprave o globalizaciji


Christian Science Monitor piše o tome kako novi rekordni američki trgovinski deficit opet intenzivira rasprave o globalizaciji. Zabrinutost zbog 'tamnih strana' slobodne trgovine ponovno se pojavljuje u Sjedinjenim Državama i to na način koji bi mogao utjecati na smjer globalizacije širom svijeta. Ne očekujte odmah izravno povlačenje iz globalne trgovine – piše ovaj bostonski list – ali postaje sve vjerojatnije da će Sjedinjene Države poduzeti korake da smire i kontroliraju njene učinke. Razlog tomu je što se tzv. požar slobodne trgovine nedavno proširio na ekonomskom i političkom frontu.

Ovaj tjedan Ministarstvo trgovine je objavilo da se deficit popeo na 764 milijarde dolara u 2006. godini. Demokrati koji sad kontroliraju Kongres imaju mnogo novih zastupnika koji s nestrpljenjem očekuju da učine nešto protiv onog što promatraju kao nepoštenu trgovinsku praksu Kine. A zakonski prijedlozi koji su predstavljani ovaj tjedan iz obije političke stranke mogli bi dovesti do uvođenja pristojbi na kinesku robu ili ukidanja statuse povlaštene nacije za Kinu. Zabrinutosti glede globalizacije teško da su ograničene samo na Sjedinjene Države piše - Christian Science Monitor – od Europe, Južne Amerike pa do Kine obrazac je isti: ne osjećaju svi da im je životni standard viši, a u tim regijama političke posljedice mogle bi uključivati nerede ili dolazak na vlast nacionalističkih vlada.

Jutrošnji New York Times piše o stanovnicima New Orlensa koji polako "odustaju" od svog grada. Nakon skoro desetljeća u gradu njihovih snova Kasandra Larsen i njezin zaručnik Dylan Langlois popeli su se u iznajmljeni kamion za selidbu u nedjelju i krenuli prema saveznoj državi New Hampshire. Ne odlaze zbog nekog velikog razočaranja – nakon svega, vratili su se u grad nakon što su u uraganu Katrina izgubili sve što su imali – već zbog sve većeg niza manjih incidenata koji vrijeđaju dignitet: pokušaj otmice automobila s trudnom prijateljicom, pronalaženju ljudskog izmeta na krovu svoje kuće, najavljenim seljenjem kompanije gospođe Larsen u Nashville, dvije provale u tjedan dana i na kraju cjelonoćno čekanje na policiju da iziđe na lice mjesta.

Prije samo godinu dana trideset šestogodišnja gospođa Larsen i njezin godinu dana stariji zaručnik bili su optimistični stanovnici New Orleansa koji jedva čekaju da se obnovi i poboljša grad koji obožavaju. Međutim, sad su se pridružili stotinama najboljih i najsposobnijih koji su naposljetku donijeli tešku odluku da napuste grad u vrijeme kad bi se broj njegovih stanovnika trebao opet početi povećavati. Razlozi zbog kojih su se na to odlučili – piše jutrošnji New York Times - uključuju visoku stopu kriminala, visoke cijene stanarina, sve veće premije za police osiguranja i ono što mnogi nazivaju nedostatkom čelništva, kompetencije, novca i napretka.

XS
SM
MD
LG