Linkovi

Protiv slanja pojačanja u Irak glasat će 11 republikanaca


U Zastupničkom domu, 11 članova iz Republikanske stranke najavilo je da će se pridružiti demokratima u glasanju u prilog rezolucije koja izražava protivljenje planu predsjednika Busha da se u Irak pošalju dodatna vojna pojačanja.

Očekuje se da će se sutra na Capitol Hillu glasati o ovoj inače za predsjednika neobvezujućoj rezoluciji.

Prognozira se razmjerno lagano usvajanje rezolucije jer Demokratska stranka ima većinu u Zastupničkom domu.

******

Iračka i američka vojska u Bagdadu pojačavaju primjenu novog sigurnosnog plana za glavni grad. Cilj plana je stabilizirati situaciju i smanjiti nasilje između sunita i šijita.

******

Upravo objavljeno vojno izvješće pokazuje da su američki planeri invazije na Irak 2003. godine smatrali da će nekoliko godina nakon rušenja Saddama Husseina u Iraku ostati tek nekoliko tisuća američkih vojnika.

2003. se očekivalo da će u prosincu 2006. u Iraku biti stacionirano tek oko 5 tisuća američkih vojnika i časnika – a ne gotovo 140 tisuća, koliko ih je u stvarnosti danas.

Procjenu američkih oružanih snaga od prije nekoliko godina pribavila je ne-vladina znanstvena ustanova Arhiv nacionalne sigurnosti. Njezin direktor Thomas Blanton komentirao je procjenu američke vojske riječima da su 'očito postojale posve nerealistična očekivanja u vezi stabilnosti Iraka, nakon zbacivanja Saddama Husseina'.

XS
SM
MD
LG