Linkovi

Plain Dealer: Nakon 20 godina sudske bitke Frane Pešut deportiran u Hrvatsku


Plain Dealer iz Clevelanda donosi tekst o Frani Pešutu, Hrvatu koji je proveo 12 godina u američkom zatvoru zbog otmice zrakoplova kompanije TWA 1976. godine na letu iz Chicaga za New York. Tijekom te otmice od eksplozije bombe stradao je na zemlji i jedan detektiv newyorške policije. Frane Pešut živio je godinama nakon puštanja na slobodu 1988. godine u clevelandskim predgrađima Euclid i Kirtland. U međuvremenu, Pešut se oženio, osnovao obitelj i izgledalo je kao da je pronašao dom u ovom gradu u saveznoj državi Ohio. Međutim, prošli je mjesec nakon gotovo dva desetljeća pravnih i sudskih bitaka Frane Pešut deportiran u Hrvatsku.

Malo je ljudi izvan prilično zatvorene hrvatske zajednice u tom gradu – piše clevelandski dnevnik – bilo svjesno Pešutove prošlosti. Njegova obitelj bi željela da tako i ostane. Nekoliko Hrvata u Clevelandu kaže da je poznavalo Pešuta i njegova nastojanja da ostane u Sjedinjenim Državama, ali da ih je njegova obitelj zamolila da ne govore o njemu. Jedan od njegovih najboljih prijatelja Marko Maslač samo je pristao reći: "Djeca mu idu u školu. Bio je dobar čovjek".

Frane Pešut u Sjedinjene Države je stigao 1972. godine i nastanio se u saveznoj državi New Jersey gdje se zaposlio kao mehaničar - navodi sudske dokumente Plain Dealer List citira i profesora sa Sveučilišta DePaul u Chicagu Richarda Farkasa koji kaže da je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća najveća bitka za hrvatsku neovisnost dolazila od hrvatskih imigranata u Sjedinjenim Državama koji su bili znatno radikalniji od Hrvata u domovini. 10. rujna 1976. godine Pešut se ukrcao u zrakoplov na letu 355 kao jedan od otmičara koje je predvodio Zvonko Bušić. U vrijeme otmice Pešut je imao 25 godina, a prema sudskim dokumentima Bušić mu je naložio da sjedi u repu aviona s navodnim eksplozivom, za koji se poslije uspostavilo da je najobičniji plastelin.

Frane Pešut osuđen je na 30 godina zatvora, ali je nakon 12 godina pomilovan. Godinu dana nakon toga Pešut je kupio kuću u predgrađu Euclid, a hipotekarski zajam dala mu je jedna hrvatska kreditna zadruga u tom gradu. Supotpisnici zajma bili su njegovi prvi susjedi Tadija i Milka Erceg – piše clevlandski Plain Dealer. Odmah po puštanju na slobodu, američke savezne vlasti pokrenule su postupak da ga se deportira iz Sjedinjenih Država. Njegovi prizivi odbijeni su na višim instancama 1997. i 2002. godine da bi naposljetku prošli mjesec bio deportiran u Hrvatsku. List Plain Dealer navodi riječi jednog od Pešutovih odvjetnika koji kaže kako nije fer da ga se odvojilo od obitelji "zbog pogreške koju je učinio tako davno".

XS
SM
MD
LG