Linkovi

Tomislav Jakić: 'Hrvatska i Italija  jos uvijek uče lekcije od prije 62 godine'


Da li su Hrvatska i Italija naucile lekcije iz Drugog svjetskog rata? Savjetnik hrvatskog predsjednika za vanjsku politiku Tomislav Jakic Glasu Amerike rekao je da nisu i da obje zemlje jos uvijek uce.

U Uredu hrvatskog predsjednika smatraju da posljednji i do sada najsnazniji spor izmedju Rima i Zagreba nece ozbiljnije utjecati na odnose dviju drzava. Savjetnik predsjednika Mesica za vanjsku politiku Tomislav Jakic vjeruje da ce dvije strane naci zajednicki jezik oko problema vezanih uz zajednicku povijest. Kaze da obje zemlje ocito jos uvijek uce lekcije od prije 62 godine kada je Italija bila saveznica Hitlerove Njemacke. Ta povijesna cinjenica - rekao je gospodin Jakić za Glas Amerike - onemogucava poziciju moralno viseg u aktualnom sporu.

Tomislav Jakić: Rekao bi da obje zemlje jos uvijek uce. Ucenje je proces. Italija je imala srecu ili nesrecu da izbjegne sudjenja poput Nuernberskog i nikada nije provela nesto poput procesa denacifikacije u Njemackoj tako da oni uce takodjer. Nadam se da cemo jedni i drugi nauciti tu lekciju,"

Prema njegovoj ocjeni izjave talijanskog predsjednika bile su namijenjenje domacoj politickoj sceni i posve su previdjele eventualne negativne ucinke u Hrvatskoj. Savjetnik predsjednika Mesica kazao je da je Hrvatska kao kandidat za clanstvo u EU bila iznenadjena jezikom kojim se posluzio talijanski predsjednik Napolitano.

Tomislav Jakić: Radi se o kombinaciji potreba koje domaca scena ima od aktualne vlade i krivih procjena o mogucim hrvatskim reakcijama. Istina je mi smo zemlja kandidat, a Italija clanica. Govor talijanskog predsjednika nije bio u skladu s evropskim standardima i kriterijima. Siguran sam da i Italija to zna.

Predstavnik talijanske manjine u hrvatskom Saboru Furio Radin izjavio je za Glas Amerike da bi svaka strana trebala pricati o svojim grijesima bez optuzbi prema drugoj.

Furio Radin: Nazalost, razmijenjeno je toliko teskih rijeci da se sad uopce ne moze uciniti korak natrag. Ja zato predlazem da ucinimo korak naprijed i da se upravo zato sto se ne slazu predsjednici, ne samo Italije i Hrvatske, nego i predsjednik Slovenije Drnovsek sastanu i da pricaju o tim problemima. Kao predstavnik talijanske manjine u Saboru dosta sam zabrinut za nas jer ove stvari zapravo se uvijek reflektiraju na teritoriji gdje mi zivimo,blizu granice u Istri, Rijeci. Ne daj Boze da se nesto dogodi na osnovi takve polemike koja se zapravo ne tice danasnjice. Tko ce odgovarati za to?

XS
SM
MD
LG