Linkovi

Iransko oružje u Iraku nije nužno namijenjeno napadima na američke snage


Američki vojni dužnosnici u Bagdadu optužuju iransku vladu da šijitskim paravojnim postrojbama u Iraku dostavljaju sofisticirane eksplozive. Iran niječe te navode. Međutim, čak i ako su optužbe točne, to oružje ne mora biti nužno namijenjeno napadima na američke snage.

Tvdnja da Iran pribavlja oružje iračkim pobunjenicima nije novost: u svojem govoru o Iraku, prošli mjesec, predsjednik Bush je, bez okolišanja, okrivio Iran da naoružava pobunjenike kako bi napadali američke vojnike. "Iran pruža materijalnu podršku za napade na američke postrojbe. Mi ćemo prekinuti napade na naše vojnike; prekinut ćemo, isto tako, i dotok materijalne podrške iz Irana i Sirije. Tragat ćemo za mrežama koje našim neprijateljima u Iraku osiguravaju napredno oružje i obuku i uništit ćemo te mreže".

Međutim, Ben Katzman, analitičar za Srednji istok pri Kongresnom istraživačkom centru, vjeruje da američke postrojbe nisu primarna meta za krijumčareno oružje. On kaže da Iranci naoružavaju šijitske milicije. Uz to, ističe on, većina napada na američke vojnike dolazi od strane sunitskih pobunjenika. "Većina improviziranih eksplozivnih naprava, većina bombi kraj ceste, koje najviše pogađaju američke vojnike, potječu od sunitskih pobunjenika. A ja nisam vidio nikakve dokaze – ni od vojske, niti od bilo koga drugoga – da ta iranska oružja odlaze sunitskim pobunjenicima, što me navodi na pitanje: kakvo je stvarno značenje svega toga?"

Wayne White, bivši zamjenik direktora Odjela za Srednjoistočna pitanja, u obavještajnoj službi američkog Državnog tajništva, ne slaže se s takvim razmišljanjem. On ističe da su neka od oružja koja su pokazali dužnosnici u Bagdadu raketne granate koje probijaju oklop, a, u Iraku, samo Sjedinjene Države i Britanija imaju oklopna vozila. "Zašto bi netko naoružavao nekoga s takvom vrstom streljiva? Očito samo zato da se ono koristi protiv one vrste vozila za koju treba takvo streljivo. Mi smo jedini koji imamo takva vozila. To je, prema tome, protuameričko oružje u Iraku".

Američki dužnosnici kažu da pristanak za naoružavanje iračkih milicija dolazi iz najviših krugova iranske vlade, što znači od predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i vrhovnog čelnika Alija Khameneija. Ben Katzman smatra da Iran naoružava svoje šijitske suvjernike u Iraku u očekivanju općeg rata između sunita i šijita.

Američka prezentacija novinarima u Bagdadu prvi je put da su dužnosnici pokazali ono što oni smatraju jasnim dokazima izravne umiješanosti Irana u nasilje u Iraku. Paul Pillar, bivši analitičar za Srednji istok u Središnjoj obavještajnoj agenciji, CIA-i, kaže da to pokazuje da Sjedinjene Države pojačavaju svoju protuiransku retoriku. "To je eskalacija rata riječima. Mislim da je veće pitanje, onda, koja je svrha takve eskalacije? Treba li ona uplašiti Irance kako bi oni učinili veće ustupke u nuklearnim pregovorima ili nešto drugo? Ili je to samo podsjetnik da budu pažljiviji i suzdržaniji u Iraku? Ja ne znam odgovor. Mogli bi biti svi ti elementi. Neki ljudi, međutim, spekuliraju, da se popločava put za, možda, silovitiju politiku prema Iranu".

Ben Katzman – a, u tome se slažu i drugi analitičari – kaže da sunitske skupine svoja oružja dobivaju od privatnih izvora u regiji, kao i iz zaliha bivše vojske Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG