Linkovi

National Inventors Hall of Fame bogatiji za 18 novih članova i niz njihovih izuma


este li se ikad pitali tko je izumio gumu za žvakanje ili ciklotron, tko je izumio naliv-pero, mikrovalnu pećnicu, “selotejp”, usisavač za prašinu, patentni zatvarač – mnogima bliži i poznatiji kao“rajsferšlus” ili “ciferšlus”…..tko je izolirao insulin, kome dugujemo teflon, kome traktor, kome raketu, a kome aspirin? Odgovore na ova pitanja i još nekoliko stotina drugih, naći ćemo u Nacionalnoj kući slavnih izumitelja – National Inventors Hall of Fame. Popisu od 313 imena, dodano je, prije nekoliko dana, osamnaest novih.

U Sjedinjenim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji postoje deseci Kuća slavnih, veliki broj njih posvećen glazbi, sportu još puno veći. Ali postoje i drugi. Na tom kraćem popisu, naći ćete i National Inventors Hall of Fame, u Akronu, u Ohiju. Posvećen ženama i muškarcima čija imena su puno manje poznata od onih iz, recimo, Kuće slavnih rock-and-roll glazbenika ili Kuće slavnih košarkaša, ali zahvaljujući idejama tih pojedinaca, čija imena ne uživaju slavu glazbenika i sportaša, ostvaren je ogroman tehnološki napredak koji je mogućim učinio mnoga ljudska, društvena i ekonomska napredovanja. Ideje tih pojedinaca imale su, na naše živote, i najviše utjecaja.

National Inventors Hall of Fame neprofitna je organizacija koju je, 1973. godine, osnovao američki Ured za patente i zaštitne znakove, zajedno s Nacionalnim vijećem za zaštitu intelektualnog vlasništva. Organizacija je domaćin nizu programa, među njima Camp Invention, ljetnom kampu za djecu od prvog do šestog razreda, te programu Invent Now America, natjecanju otvorenom tisućama izumitelja iz svih krajeva Sjedinjenih Država.

National Inventors Hall of Fame vodeća je organizacija u Sjedinjenim Državama predana njegovanju i stimuliranju kreativnosti i inventivnosti, te odavanju priznanja za patentirane izume na svakom području ljudskog djelovanja. Nacionalni panel izumitelja i znanstvenika svake godine pravi izbor onih za Kuću slavnih; to mogu biti izumitelji iz cijeloga svijeta, jedini je preduvjet da njihov patent bude registriran u Sjedinjenim Državama.

Od 313 izumitelja, koliko ih je na popisu Kuće slavnih bilo do ove godine, veliki broj je i rođen u Sjedinjenim Državama, drugi su u Ameriku došli, iz drugih zemalja, osjećajući da će im se ovdje pružiti veća i bolja prilika.

Primanje u Kuću slavnih dopušteno je i posthumno pa je čast, na taj način, ukazana i ovaj puta, čak jedanaestorici od osamnaest upravo primljenih izumitelja, svi svjetskog ranga, svi zaslužni za bitna poboljšanja u našim životima. Njihove vizije, njihov predani rad, njihov kreativni nagon i energija, rezultirali su nekim snažnim novim proizvodima.

Sjećate se longplejke, vinilne gramofonske ploče? Izum Petera Carla Goldmarka. Rođen u Budimpešti, u Sjedinjene je Države iselio 1933. godine. Longplejku je izumio 1948. Vinilna je ploča omogućila da glazba bude ne samo konzervirana, sačuvana na “nosaču zvuka,” već da bude svima dostupna i tako postane popularna. Goldmarkov izum dominirat će diskografskom industrijom punih 40 godina.

John Franz iz Springfielda, savezna država Illinois, izmislio je, 1970., herbicid poznat pod imenom Roundup. Kao sredstvo za uništavanje korova ima, u svijetu, jednu od najširih primjena.

Godfrey Hounsfield, rođen u Engleskoj, bio je jedan od ključnih u razvoju skenera za kompjutoriziranu aksijalnu tomografiju, CAT-scan. G. 1979., dobio je Nobelovu nagradu.

Paul Lauterbur, rođen u mjestu Sidney, država Ohio, bio je ključan u razvoju odličnog dijagnostičkog sredstva - magnetske rezonance. Isto tako i Peter Mansfield, iz Velike Britanije, radeći nezavisno od Lauterbura. Obojica su sada, za svoj rad tijekom 60-ih i 70-ih godina, primljena u Inventors Hall of Fame. Obojica su, 2003. godine, dobila i Nobelovu nagradu.

Zahvaljujući Mauriceu Hillemanu, rodom iz malog Miles Cityja, u Montani, spašeni su u svijetu životi milijuna ljudi. Otkrio je i razvio više od 30 vrsta vakcina, više od bilo kojeg drugog znanstvenika. Osam cjepiva razvio je dok je radio u kompaniji Merck, osam od četrnaest koja se rutinski danas daju djeci. Njegova su cjepiva, u razvijenim zemljama, gotovo eliminirala cijeli niz nekad uobičajenih dječjih bolesti.

U National Inventors Hall of Fame primljen je i Čeh Otto Wichterle, njegov revolucionarni izum bile su, pedesetih godina, meke kontaktne leće.

Allen Breed, iz Chicaga, dao nam je, još 1968. godine, zračne jastuke za automobile. A Robert Metcalfe, poznat nam po “Metcalfeovom zakonu,” prema kojemu je vrijednost telekomunikacijske mreže proporcionalna kvadratu broja računala u njoj, u Kuću slavnih primljen je kao začetnik tehnologije danas najčešće korištene za lokalne mreže (LAN) – Etherneta. Izumom Etherneta, Metcalfe je kreairao način povezivanja kompjutera, jednog s drugim, i njih s Internetom.

To je samo nekoliko od 18 izumitelja primljenih, ove, 2007. godine, u National Inventors Hall of Fame. Njihova imena sada su uz imena Alexandera Grahama Bella, braće Wright, Guglielma Marconija, Henryja Forda, Thomasa Edisona, Walta Disneyja, Lesa Paula, Stevea Wozniaka….. i mnogih drugih slavnih imena, a i onih čija imena ne znamo tako dobro, ali čiji izumi su doprinijeli boljitku društva i promicali progres u znanosti i u korisnim, upotrebljivim umjetnostima. Tristotrideset i jedan član sada u Kući slavnih izumitelja!

XS
SM
MD
LG