Linkovi

Pod kontrolom demokrata, Kongres skeptičniji prema američkoj trgovinskoj politici


Predsjednik Bush želi da Kongres produži njegove ovlasti za trgovinsku promidžbu koje istječu početkom srpnja. Te ovlasti omogućavaju predsjedniku da po ubrzanom postupku podnese Kongresu trgovinske ugovore izravno na glasanje bez amandmana. Međutim, s obzirom da je Kongres sad pod kontrolom oporbenih demokrata, Bush će možda imati problema produžiti svoje ovlasti.

Čak i u inače biznisu blagonaklonom kongresnom odboru novopridošli demokrati izražavaju svoju skeptičnost prema američkoj trgovinskoj politici. Sandy Levin predvodi odbor Zastupničkog doma: "Čini mi se da trgovinske mjere koje je podržavala ova administracija nisu bile dovoljno aktivne i da se nisu pouzdavale u djelovanje tržišta. Vlada se ne bi trebala puno miješati."

Demokrati su preuzeli kontrolu u Kongresu nakon izbora u studenom, djelomice zahvaljujući svojim obećanjima biračima o promjeni američke trgovinske i ekonomske politike. Sherrod Brown je osvojio senatski mandat u državi Ohio privukavši glasače zabrinute za svoja radna mjesta koja bi mogla biti ukinuta zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini.

Lawrence Mishel predvodi Institut za ekonomsku politiku u Washingtonu djelomično financiran od strane američkih sindikata. Prema njemu era slobodne trgovine je, po uspostave demokratske kontrole nad Kongresom, završena: "Mislim da je jedna od najvećih promjena koje ćemo vidjeti da će do prihvaćanja novih sporazuma o slobodnoj trgovini dolaziti tek nakon ozbiljnog razmatranja o njihovoj korisnosti za američke radnike kao i radnike u drugim zemljama."

Demokrati u kongresu žele da se u buduće trgovinske sporazume uključe jači standardi glede rada i zaštite okoliša. Prema njima, prijašnji sporazumi potpisani od strane prijašnjeg, republikanskog, Kongresa nisu adekvatno vodili o tome računa, dopuštajući dječji rad i gušenje sindikata.

Neki kongresnici, poput demokrata iz Kalifornije Xaviera Becerra, navode primjer Kine uspoređujući međunarodnu trgovinu s boksom: "Moguće je da se Kina u tom boksačkom meču bori fer, moguće je da tih 60, 65 centi na sat koliko radnici u kineskim željezarama zarađuju u kupovnoj moći usporedivo s 20 do 25 dolara na sat koliko zarađuju američki radnici. Možda je to uistinu za Kinu visoka plaća. Međutim ako nije, ako je umjetno ograničena stvarima kao što su prisilni rad, nepoštivanje zakona o radu, onda je loša trgovinska politika dozvoljavanje takvih uvoza iz Kine."

Međutim, predsjednik Bush planira i dalje vršiti pritisak na Kongres za prihvaćanje slobodno-trgovinskih mjera. Prilikom prošlotjedne posjete tvornici traktora Caterpillar u Illinoisu, predsjednik Bush je upozorio na loše strane protekcionizma: "Lako bi bilo reći da se međunarodna trgovina ne isplati; idemo se izolirati i zaštiti. Ja znam da je velika greška za zemlju ako izgubi svoje samopouzdanje i prestane se nadmetati na tržištu."

Predsjednik Bush je pozvao Kongres da obnovi njegove ovlasti vezane za trgovinske pregovore. Administracija tvrdi da je to neophodna mjera za postizanje nižih carina i sklapanje bilateralnih sporazuma sa zemljama kao što je Južna Koreja. Međutim Kongres više nije spreman dati predsjedniku Bushu odriješene ruke po pitanju međunarodne trgovine.

XS
SM
MD
LG