Linkovi

U sve povezanijem svijetu Ujedinjeni su narodi 'organizacija bez koje se ne može'


Ban Ki-Moona, nedavno inauguriranog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, čeka težak posao. Svjetska je organizacija nedavno prošla kroz nekoliko teških skandala i njezini su kritičari sve glasniji. U sve povezanijem svijetu Ujedinjeni su narodi 'organizacija bez koje se ne može'.

Ban Ki-Moon obećava promjene, odnosno reforme. Za vrijeme njegova prethodnika, Kofija Annana, često je kritizirana neefikasnost Ujedinjenih naroda, a ponekad i njezina korumpiranost. U svom inauguralnom govoru, prošli mjesec, Ban Ki-Moon jerekao: "Tražit ću poštivanje najviših etičkih kriterija. Jedna od najvrjednijih stvari koje posjeduju Ujedinjeni narodi je – ugled. Međutim, ugled nam je postao i jedna od bolnih točki".

Ugled je možda niži nego u prošlosti, no svjetska je organizacija angažiranija nego ikad prije – pogotovo u mirovnim misijama te u humanitarnim operacijama nakon prirodnih nepogoda. Kofi Annan je kao osoba bio popularan, no – smatraju mnogi – 'puno je obećavao a malo postigao'. O tome je neizravno govorio i njegov nasljednik, Ban Ki-Moon, inače bivši šef diplomacije Južne Koreje. "Trebamo biti skromniji kada dajemo izjave, ali ambiciozniji kada je riječ o izvršenju misije. Mjerilo našeg uspjeha neće biti riječi, već djela."

Inauguralni govor Ban Ki–Moonu je pomogao sastaviti Edward Luck, američki stručnjak za Ujedinjene narode koji predaje na newyorškom sveučilištu Columbia. Luck kaže da se Ban Ki-Moon – u usporedbi s Kofijem Annanom – neće toliko pojavljivati u javnosti. "Za vrijeme Kofi Annana, uvedene su mnoge norme, svjetska je organizacija prihvatila nove misije, definirana je nova dokritna. Sada se organizacija treba dokazati – i to čeka Ban Ki-Moona."

Lee Feinstein iz utjecajnog Vijeća za vanjsku politiku kaže da će ovaj bivši južnokorejski diplomat biti 'više menadžer, a manje diplomatski posrednik.' Ban Ki-Moon je već pokazao da ne bježi od kontroverze. Prvi cilj mu je prilično okoštala birokracija u Ujedinjenim narodima. Odmah po dolasku, zatražio je ostavke niza viših dužnosnika, te najavio reformu najvećeg odjela – odjela mirovnih operacija. Imenovanje menadžerskog tima slijedi tek kada se provede reforma odjela za mirovnjake. Ova kontroverza Ban Ki Moona stavlja u središte dugogodišnjeg spora između bogatih zemalja – koje financiraju ogromni dio svjetske organizacije – i siromašnijih članica, koje imaju uvjerljivu većinu u Glavnoj skupštini.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje smatraju reformu birokratskog aparata svojevrsnim testom novog glavnog tajnika – izjavio je američki veleposlanik u svjetskoj organizaciji Alejandro Wolff. "Odgovornost glavnog tajnika je, među ostalim, da upravu učini efikasnom, transparentnom i odgovornom. Glavnom tajniku zato treba dati ovlasti da uvede potrebne promjene. Bit će ocijenjen prema rezultatima."

Mnoge diplomate iz zemalja u razvoju najavljena reforma upravnog aparata Ujedinjenih naroda je razljutila. Oni smatraju da je riječ o pokušaju da se umanji njihov – kako tvrde – ionako razmjerno mali utjecaj na East Riveru. Zemlje u razvoju priprijetile su blokadom reforme. Veleposlanik Izraela u Ujedinjenim narodima Dan Gillerman smatra da je ovakva situacija vrlo važan test za novog glavnog tajnika. "Ako se u Ujedinjenim narodima želi bilo što promijeniti, treba dugo pregovarati i raditi bezbrojne kompromise. Inicijalni prijedlog, kada se svi o njemu slože, izgleda znatno drugačije od originalne verzije. Ban Ki-Moon – kojeg ja vrlo poštujem – upravo sada saznaje koliko je teško promijeniti način na koji funkcioniraju Ujedinjeni narodi."

Edward Luck upozorava da će upravni aparat svjetske organizacije vjerojatno izgledati manje-više isto, čak ako se i provede reforma. 'Ujedinjeni narodi su nešto poput super-tankera. Smjer im se može promijeniti tek za par stupnjeva, ali ne i dramatično' – kaže ovaj američki stručnjak. Edward Luck dodaje da će unutrašnje promjene u Ujedinjenim narodima – ako ih uopće bude – biti 'spore i oprezne'.

XS
SM
MD
LG