Linkovi

Prijedlog o statusu Kosova - očima dopisnika iz Washingtona


O nedavno objavljenom planu Ujedinjenih naroda o konačnom statusu Kosova za Glas Amerike govore novinari iz Srbije, s Kosova kao i Rusije, koji za svoje listove izvještavaju iz Washingtona. S njima je razgovarala Judith Latham

Plan izaslanika svjetske organizacije Marttija Ahtisaarija predviđa široku autonomiju Kosova, koja seže do neovisnosti – no taj se termin u ovom međunarodnom dokumentu ne spominje. Plan su pozdravili kosovski Albanci, Sjedinjene Države i Europska unija no Srbija mu se protivi. Njezin je predsjednik čak rekao da 'Srbija nikad neće pristati na neovisno Kosovo'.

Ljiljana Smajlović, glavna urednica beogradske Politike kaže da u Srbiji svi misle da je Kosovu Ahtisaarijevim planom dana neovisnost, iako se ona izrijekom ne spominje. "Raširen je osjećaj da nije pravedno što su nasilje i kršenje ljudskih prava nagrađeni neovisnošću," kaže Ljiljana Smajlović.

Njezin kolega iz Prištine, Blerim Shala, urednik lista na albanskom jeziku Zeri, kaže da su reakcije albanske većine pozitivne: "Nismo bili iznenađeni. Znali smo da će Ahtisaari pripremiti paket koji će otvoriti vrata neovisnosti. Plan ima tri važna elementa. Prvo, Kosovo će postati država. Drugo, ta država će imati međunarodna jamstva, sa značajnom stranom nazočnošću – i civilnom i vojnom. I treće, uvodi se vrlo precizan okvir za poštivanje prava manjina, pogotovo Srba."

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica zaprijetio je da će njegova zemlja prekinuti diplomatske odnose sa svakom državom koja prizna Kosovo. Ljiljana Smajlović kaže da to nije realistična ideja: "Srbija ulaže velike napore da postane članica Europske unije. Prekidanje diplomatskih odnosa s drugim zemljama bila bi previše opasna odluka. U Srbiji se očekuje da će Rusija u Vijeću sigurnosti uložiti veto. Ova je nada sada jedina srbijanska veza s Kosovom. Uostalom da Rusi nisu zaprijetili vetom, Ahtisaarijev bi plan izrijekom naveo termin 'državna neovisnost'."

Igor Zevelev, direktor washingtonskog dopisništva ruske izvještajne agencije RIA Novosti, kaže da bi se o Ahtisaarijevu planu još trebalo pregovarati, a tek onda ići na Vijeće sigurnosti. Neki očekuju da bi Rusija mogla odustati od veta i suzdržati se od glasanja – pod uvjetom da se postigne kompromis sa Zapadom o sudbini separatističkih regija na Kavkazu, Abhazije i Južne Osetije – u kojima Kremlj ima vlastite interese.

"Rusija se protivi prisilnom 'naturanju' neovisnosti, ako se tome protivi jedna od strana u sukobu. Predsjednik Putin je u nekoliko navrata rekao da ne vidi razliku između Kosova i takozvanih 'zamrznutih sukoba' – u regiji Transdnjestra, u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Europa i Amerika smatraju da je Kosovo jedinstven slučaj – mi, međutim, nismo u to uvjereni," kaže Igor Zevelev.

Blerim Shala, novinar iz Prištine, nada se međutim da će i Moskva shvatiti da je Kosovo zaista jedinstveni slučaj – zbog njegova ustavnog položaja u bivšoj Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG