Linkovi

Više od 80 novinara izgubilo živote tijekom 2006, a 140 ih se našlo u zatvorima


U mnogim zemljama sloboda tiska ubrzano se smanjuje, objavljuje u svom godišnjem izvješću organizacija Reporteri bez granica, nabrajajući nasilne napade protiv novinara i imenujući zemlje s najrepresivnijom politikom. Sloboda tiska nije pod napadom samo u diktaturama, kaže ova organizacija, nego i u nekim demokracijama, gdje postoji 'alarmantni nedostatak zanimanja' za takve probleme.

Reporteri bez granica izvješćuju da se neki od najvećih problema za novinare zbivaju u zemljama poput Sjeverne Koreje, Eritreje, Kube i Turkmenistana. Diljem svijeta, više od 80 novinara je poginulo prošle godine – najviše od 1994, odnosno od vremena rata na područjima bivše Jugoslavije i genocida u Ruandi. Više od 140 novinara prošle je godine bilo u zatvorima, najviše u Kini, ali i u Vijetnamu, Siriji, Iranu i drugdje.

Lucie Morillon, iz ove francuske organizacije, kaže da su vremena vrlo opasna za novinare, posebice u Iraku: "Vrijeme je da se iračke vlasti pozabave problemom nekažnjenih zločina i da provedu iscrpne istrage ubojstava novinara. Vrijeme je za iračke vlasti da prestanu ograničavati i braniti rad novinarima koji ne izvješćuju o vijestima na način na koji to vlasti žele."

U Iraku je prošle godine živote izgubilo 65 novinara, osim dvojice stranaca, listom Iračana. Jedna novinarka iz Bagdada, koji je željela ostati neimenovana, kaže da je opasnost velika, ali da su irački novinari voljni riskirati živote za svoj posao: "Poznati smo po predanosti poslu koji obavljamo. Irački novinari jako vole svoj posao; oni će staviti svoj posao ispred svega ostalog, čak i ispred sigurnosti svojih obitelji i samih sebe."

Organizacija Reporteri bez granica za svoje je godišnje izvješće provela ispitivanja u 98 zemalja. Problemi su zabilježeni u Aziji, Africi, na Srednjem Istoku, ali i drugdje, uključujući i Europu, gdje su mnoge vlade šutke prešle preko nemira u Danskoj, nakon što je jedan tamošnji list objavio karikature koje su uvrijedile sljedbenike proroka Muhameda.

Nastojanja američke vlade da, u nekim slučajevima, natjera novinare na odavanje njihovih izvora informacija navela je organizaciju Novinari bez granica da Sjedinjene Države ocijeni samo kao 'zadovoljavajuće' po pitanju slobode tiska.

Josh Wolf – koji vodi jednu internetsku blog stranicu – u kolovozu se našao u zatvoru zato što je odbio predati video snimku s jednog prosvjednog skupa. On kaže da je ključno čvrsto se držati novinarske etike: "Ako ne budemo čvrsto stajali iza onoga što smatramo ispravnim, onda će nas oni i dalje samo pregaziti."

Reporteri bez granica kažu da mnoge vlade povećavaju svoju kontrolu nad stvarima koje se objavljuju na internetu, mediju koji je postao vrlo popularan za izražavanje političkih kritika i neslaganja diljem svijeta. Kina prednjači među zemljama koje pokušavaju držati internet pod čvrstom kontrolom.

XS
SM
MD
LG